Publicerad

Härnösand fortsätter klättra på företagsrankingen

Näringslivschef Petra Forsström, kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S), Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson och majoritetsföreträdare Ingemar Wiklander (KD).

Näringslivschef Petra Forsström, kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S), Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson och majoritetsföreträdare Ingemar Wiklander (KD) vid presentationen av företagsrankingen i Västernorrland 2021.

2020 tog Härnösand ett stort kliv uppåt på Svenskt näringslivs ranking över företagsklimatet. I år avancerar kommunen ännu mer - hela 49 platser - till plats 167 av 290 i Sverige.

- Det är väldigt inspirerande att se att vi klättrar, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S) i Härnösand. Utifrån det arbete vi har gjort tillsammans med företagarna och utifrån det allmänna klimatet i kommunen så känns det väldigt bra.

Han menar att förklaringen till det allt bättre företagsklimatet i Härnösand ligger i ett nära samarbete mellan företagare, politiker och tjänstemän.

Svenskt Näringsliv presenterar sedan 2001 en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner för att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. Rankingen utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från lokala företagare. Den sista tredjedelen består av statistiska faktorer.

De faktorer som 2021 lyfter Härnösand mot kommunens näst högsta placering under den senaste tioårsperioden är service och bemötande, dialog mellan företag och beslutsfattare samt kommunpolitikernas attityder till företagande.

För Härnösands kommuns näringslivschef Petra Forsström är det ett bevis för att det målmedvetna och långsiktiga arbetet för att förenkla arbetet kring företagarfrågor i kommunen ger resultat.

- Vi är på rätt väg! Sedan 2019 har vi klättrat sammanlagt 87 platser. Det är ett resultat av att vi har arbetat tillsammans med företagen och politikerna, och resultatet sporrar vårt fortsatta arbete och vår strävan framåt, säger Petra Forsström.

Ambitionen är att fortsätta att förbättra företagsklimatet i Härnösand. Och Andreas Sjölander är optimistisk inför framtiden.

- Vi är inte nöjda med att ha klättrat hit. Vi närmar oss den övre halvan på rankingen och kommer att fortsätta att arbeta målmedvetet för att bli ännu bättre. Men vi gör det inte för rankingens skull, utan för att vi vill att det ska kännas bra att vara företagare i Härnösand, säger Andreas Sjölander.

Härnösand i Svenskt Näringslivs ranking 2021. Länk till annan webbplats.