Publicerad

Stor etablering i Långsele positiv för Härnösand och länet

en kvinna och två män står på en åker. en av männen håller en blombukett i handen.

Härnösands näringslivschef Petra Forsström gratulerade med blommor till Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Sollefteå och Mikael Näsström, tillväxtchef i Sollefteå kommun.

Nu står det klart att företagen Uniper och Sasol vill etablera en stor anläggning för fossilfritt flygbränsle på Hamreåkern i Långsele. Planen är att anläggningen ska stå klar om några år.

Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, ser satsningen som positiv för hela Västernorrlands län.

− Jag vill först och främst rikta ett stort grattis till mina kollegor i Sollefteå och hela Sollefteå kommun. En sådan här etablering ger många ringar på vattnet och kommer att ge effekt även för oss i Härnösand och i resten av länet. Till exempel i form av möjligheter för underleverantörer av både varor och tjänster.

Arbetet med etableringen har pågått under lång tid och en mycket viktig part har varit High Coast Invest, som drivs av samtliga kommuner i länet, regionen och flera andra företag och organisationer. High Coast Invest har till uppgift att attrahera utländska investerare till Västernorrland och har varit drivande i arbetet även när det gäller vätgasverket i Ånge, hotellplanerna i Junsele och en fabriksetablering i Torsboda.

− High Coast Invest har arbetat i flera år och det börjar nu verkligen ge resultat och visar hur viktigt det är att vi jobbar tillsammans för hela länet. Varje etablering är ett steg framåt för oss alla. Om vi konkurrerar om samma etableringar eller bara flyttar verksamheter mellan varandra kommer vi ingen vart, säger Andreas Sjölander.