Publicerad

Ökat antal gästnätter och ännu större potential

två män sitter vis ett bord på en uteservering i stadsmiljö

Antalet gästnätter i Härnösand ökade rejält under det första halvåret, över 70 procent jämfört med samma period förra året och ligger även något över det tidigare rekordet före pandemin. Men antalet bäddar är alldeles för få och det finns potential för mycket mer.

Antalet gästnätter första halvåret i Härnösand var drygt 30 000, en ökning med 12 400. De utländska gästerna har hittat tillbaka till Höga Kusten och stod för 5 600 gästnätter jämfört med 1 250 förra året.

− Det är väldigt glädjande siffror. De visar återigen att Härnösand och Höga Kusten är en riktigt het destination. Det vi har att erbjuda i form av fantastisk natur och fina upplevelser är vad många människor söker efter, säger Ingemar Wiklander (KD), representant för Härnösand och vice ordförande i Höga Kusten Destinationsutveckling.

De så kallade logiintäkterna ökade också. För hela Höga Kusten låg de under första halvåret på drygt 122 miljoner kronor jämfört med drygt 58 förra året. Nästan en fördubbling alltså.

− Det beror inte bara på ökat antal gäster utan också på att våra boenden har blivit bättre på att ta betalt. Gästerna är beredda att betala mer för upplevelserna än vi tidigare vågat tro. Vi vet också att övernattande gäster spenderar mer pengar i butiker, restauranger och annat så även de branscherna borde ha ökade intäkter, säger näringslivschefen Petra Forsström.

Trots de fina siffrorna ligger Härnösands andel av gästnätterna i Höga Kusten lågt jämfört med övriga kommuner i Höga Kusten.

− Vi har alldeles för få boenden i Härnösand så det finns en enorm potential att öka mycket mer. Hotellet börjar snart byggas, Rastas anläggning är på gång och kan vi också få en camping på Smitingen så ser framtiden fantastiskt ljus ut. Särskilt om vi kan fortsätta utveckla fler och bättre upplevelser och aktiviteter. De nya anläggningarna skapar också stora möjligheter att locka många gäster under hela året på ett annat sätt än nu, säger Petra Forsström.

Värt att notera är att de tusentals kryssningsgäster som besöker Härnösand varje år inte ingår i den här statistiken.