Publicerad

Handeln i Härnösand ökar mest i länet

två unga människor står vända mot varandra på en gågata.

Handeln i Härnösand ökade med sex procent under 2021, mest i länet. Handeln med sällanköpsvaror ökade med hela nio procent.

− Det är väldigt glädjande. Vi har haft en positiv känsla länge och det är skönt att få det svart på vitt, säger Göran Kejerhag, ordförande i Här Handel & Möten.

Det är HUI och Handelsrådet som varje år mäter handelns utveckling. Undersökningen visar att den fysiska handeln har kommit tillbaka efter det första pandemiåret då e-handeln stod för nästan all tillväxt.

Framför allt är det sällanköpshandeln som ökar, i Härnösand alltså med nio procent. Dagligvaruhandeln ökade med fyra procent och totalt blev det en ökning på sex procent.

− Handlarna och restaurangägarna har varit tvungna att tänka nytt under pandemin och det har de gjort på ett bra sätt. Och framför allt vill jag tacka alla Härnösandsbor som väljer att handla lokalt, säger Göran Kejerhag.

Den totala försäljningssumman i Härnösand under 2021 var 1,3 miljarder kronor.

− En viktig del i ökningen är också alla våra kryssningsbesök och när det nya hotellet står på plats finns potential att växa ännu mycket mer. Men även fritidshusägare som handlar i Härnösand och alla presentkort som både kommunen och andra arbetsgivare har gett sina anställda bidrar, säger kommunens näringslivschef Petra Forsström.