Publicerad

Härnösand och Höga Kusten blir Viking Lines största destination 2023

Två stora kryssningsfartyg i Härnösands hamn. Det ena, Viking Cinderella, på väg in. Och det andra förtöjt. Lungnt vatten. Blå himmel.

Idag presenterar Viking Line sina destinationskryssningar för 2023. Där står det klart att Härnösand och Höga Kusten blir den destination som får flest kryssningsbesök. Hela nio anlöp, vilket är ett mer än 2022. Första besöket blir på annandag påsk, den 10 april och det nionde och sista besöket 2023 blir den 25 september.

– De senaste årens långkryssningar i närregionen har varit mycket populära och bjudit på fina sevärdheter, inte minst tack vare ett gott samarbete med destinationerna. Därför bygger vi vidare på vår katalog av Östersjöpärlor med stort mervärde. Nästa sommar är det premiär för lokala upplevelser såsom allkonstverket Mannaminne vid Höga Kusten, kändissafari på Österlen och ölprovning på Barlingbo Bryggeri i Visby, säger Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör Viking Line Skandinavien i ett pressmeddelande.

– Att få välkomna Viking Line även 2023 och dessutom ännu fler gånger än 2022 är så klart väldigt roligt. Vi jobbar hårt tillsammans för att ge resenärerna en riktigt bra upplevelse när de är här. En levande stad och världsarvsnatur, säger Petra Forsström, näringslivschef i Härnösands kommun.

För första gången ingår busstransfer för alla kryssningsresenärer. Den som hellre upptäcker Härnösand och Höga Kusten från cykelsadeln kan utan extra kostnad ta med sig cykeln ombord.

– Det här betyder mycket för våra företag som får möjlighet att visa upp smakprov av Höga Kusten. Vi träffar många nöjda besökare i hamnen och vet att flera väljer att återkomma senare under semestern och stanna längre hos oss, säger Anna Hellgren, verksamhetsledare för Höga Kusten Turism AB.

- Kryssningsbesöken är betydelsefulla för Härnösand och Höga Kusten på flera sätt. De är ett bra fönster för att locka hit turister på längre besök. Att första turen kommer redan i april och den sista i slutet av september gör också att turistsäsongen förlängs. Det är positivt för företag inom besöksnäring och handel. Dessutom ger besöken en skön känsla i stan. Folkvimlet och stämningen är verkligen på topp när Viking är här, säger Petra Forsström.

Fakta

Höga Kusten: Tre dagar från Stockholm via Mariehamn.
Avgår från Stockholm klockan 17.00 den 9 april, 14 och 28 maj, 18 och 20 juni samt den 3, 10, 17 och 24 september.