Publicerad

Terminens sista Företagsfrukost

Terminens sista Företagsfrukost mötte vi Marcus Johansson från 2MA som presenterar visionen om ”här-och-där-cyklar”, Handelskammaren Mittsverige med Linnea Söderstedt och Anna Engnell berättade om hur de hjälper ungdomar att navigera på arbetsmarknaden. Filmchef Marie Nilsson gav oss en inblick i nya filmprojekt och den kreativa kraften i Västernorrland. Dessutom träffade vi Per Mellberg, Hemabs nytillträdde vd, Mathias Mabergs om årets svenska mästerskap i cornhole och MittRevyn. Dessutom delade Nordeas Norrlandsstiftelse ut priser i tre olika kategorier kring hållbarhet till startups som är med i något av BizMakers inkubatorprogram.

Marcus Johansson 2MA.

Marcus Johansson 2MA.

Härnösand ska få system för lånecyklar

Härnösand ska få ett lånecykelsystem. Konceptet kallas Här & där och är tänkt att erbjuda elcyklar för uthyrning via en app. Cyklarna ska kunna hämtas och lämnas på sex olika platser, och det ska också gå att sätta upp tillfälliga ”pop up-hubbar” när många besökare väntas, exempelvis när kryssningsfartyg lägger till i Härnösand.

Härnösands kommun vill stärka attraktiviteten för platsen och vill samtidigt vara en modig miljökommun och har därför gått in i projektet tillsammans med Här handel och möten AB och företaget det lokala it-företaget 2MA som har lång erfarenhet att bygga it-lösningar för fordonshantering, som till exempel bilpooler och fordons- och miljöanalyser.

- Vi tror på lånecykelkonceptet trots att Härnösand är en liten marknad. Det här konceptet bygger på samarbete med lokala partners som vill sponsra. Vill ditt företag vara med? Hör av dig till oss, säger Marcus Johansson på 2MA.

Arbetet medfinansieras av Leader Höga Kusten. Målet är att dra igång Här & där efter sommaren.

Linnea Söderstedt och Anna Engnell Handelkammaren MittSverige.

Linnea Söderstedt och Anna Engnell Handelkammaren MittSverige.

Kompetenskompassen vill minska gapet mellan de unga och företagen

Kompetenskompassen är ett projekt som startats av Handelskammaren Mittsverige för att föra arbetsgivare och unga länsbor närmare varandra. För medan många arbetsgivare ser kompetensbrist som ett stort hinder för tillväxt så vet många unga inte vet var jobben finns eller vad de behöver för att kunna söka jobben.

En viktig del av Kompetenskompassens arbete handlar därför om att ge framtidens arbetskraft kunskap så att de kan göra medvetna studie- och yrkesval. Det görs genom information i skolorna men också genom studiebesök där unga får följa med ut till lokala företag. Information riktas också till företagarna så att de ska få bättre förståelse för vad som lockar morgondagens arbetstagare.

- Idag väljer många unga utbildning bara utifrån intresse eller kompisar, och tänker inte alls på vad utbildningen ska leda fram till. Samtidigt är det tydligt att det tankesättet går att påverka. De unga vi möter är nyfikna och formbara – får de bra information så ger det resultat, säger Linnea Söderstedt och Anna Engnell från Handelskammaren Mittsverige.

Marie Nilsson, Film Västernorrland

Marie Nilsson, Film Västernorrland

Filmsinpelningen i Härnösand ett drömprojekt för Film Västernorrland

Film Västernorrland är en regional filmorganisation som arbetar med allt från talangutveckling till stöd för lokala filmare. Men nu förfogar organisationen också över en fond som locka större filmproduktioner till länet. I juni drog Film i Västernorrland en vinstlott när produktionen kring Veronica Maggios manus- och filmdebut ”7 steg” förlade flera inspelningsdagar till Härnösand och länet.

-Ett drömprojekt för oss! Bra manus, en lokal regissör (Andreas Öhman) och stora skådespelare – det kommer att bli en film som många ser. Det blir också ett bra skyltfönster för oss när vi vill etablera oss som en bra plats att spela in film på, säger Marie Nilsson, filmchef.

Vad är attraktivt med att spela in just i Härnösand?

-Unika miljöer som till exempel Hemsö fästning, friluftsmuseet på Murberget, Östanbäcken. Bra bredd på miljöer och platser som inte har setts på film tidigare. Dessutom har vi redan fått återkoppling från filmteamet om att det funkade väldigt smidigt att spela in i Härnösand. Alla ställde upp och det var korta beslutsvägar – det är ett jätteplus för Härnösand i fortsättningen. Exemplet med HEMAB som med bara en halvtimmes förvarning kunde tända gatljusen i ett kvarter för inspelningens skull är ett praktexempel.

Så vad ger det Härnösand att det spelas in film här?

-En filmproduktion är som en turnerande cirkus som kommer med mycket folk och grejer, men de skapar också jobb och intäkter lokalt. De ska bo och äta, de behöver hjälp med transporter och mycket annat. När man får stöd från vår filmfond så är det med motkravet att produktionen ska anställa lokala filmarbetare och handla av vårt lokala näringsliv.

Förutom ”7 steg” är också flera dokumentärer på gång där Film Västernorrland är inblandat. Två av dessa har stark Härnösandskoppling: dokumentärfilmerna om restaurangkedjan Clock respektive 5i12-rörelsen.

Per Mellberg, Hemab.

Per Mellberg, Hemab.

Utvecklingen går snabbt hos HEMAB

Energi- och miljöfrågor är extremt heta just nu och därmed är det bråda dagar för kommunala bolaget Härnösands Energi och miljö AB, HEMAB. Det konstaterar Per Mellberg som för fem år sedan lämnade rollen som affärsområdeschef för elnät i företaget, men nu är tillbaka som vd.

Han kan se tillbaka på en intensiv period där HEMAB bland annat byggt en ny kolfilteranläggning som förbättrat dricksvattenkvaliteten i kommunen, byggt vindkraft och utvecklat sin biogasproduktion.

Och även om utvecklingen går fort inom energi och miljö så kommer frågor om hållbarhet att vara stora även i framtiden.

HEMAB jobbar också intensivt med sitt arbetsgivarvarumärke, och med frågor om mångfald och jämställdhet.

-Den långsiktiga kompetensförsörjningen är en stor fråga för oss också och jobbar brett med att bli en arbetsgivare som man både vill komma till och stanna hos. Vi arbetar nära skolor och tar emot elever som är ute på praktik och ska göra ex-jobb, men vi vill också se till så att de anställda vi redan har trivs och känner att de kan fortsätta att utvecklas hos oss, säger Per Mellberg.

Mathias Mabergs. Svenka cornholeförbandet.

Mathias Mabergs. Svenka cornholeförbandet.

Nedräkning till öppna SM i cornhole

Nu har anmälan öppnat till 2024 års öppna svenska mästerskap i cornhole. Tävlingen avgörs i år den 9–11 augusti.

Evenemanget har växt rejält från en plojtävling i en villaträdgård för nio år sedan till att idag fylla Härnösand Arena under två dagar. Spelare från flera olika nationer kommer till start och tävlar från morgon till kväll på 36 banor om en prispott på totalt 50 000 kronor. En dj skruvar upp volymen och energin inne i arenan, och vill man ta igen sig finns en uteservering med mat och dryck. Nytt för i år är också att ett produktionsbolag filmar och direktsänder hela tävlingen.

-Vi gör enkäter varje år och tävlingen får väldigt höga betyg av spelare och gäster, men vi vill hela tiden utveckla oss, vill alltid bli lite bättre. När man stagnerar är det dags att lägga av, säger Mathias Mabergs, en av arrangörerna bakom öppna SM i cornhole.

Nytt för i år är också ett företagsevent som genomförs torsdagen den 8 augusti. Det är en tävling där deltagande företag ställer upp med ett lag med fyra spelare. Det går redan nu att anmäla sig via hemsidan www.svenskcornhole.se/kontakt/ Länk till annan webbplats.

Nästa år firar öppna svenska mästerskapen i cornhole tävlingen tio år och arrangörerna vill då överträffa sig själva. För det krävs flera som hjälper till på olika sätt. Vill man bidra som sponsor eller på annat sätt kan man redan nu kontakta arrangörerna på samma e-post som ovan.

Jens W Nilsson, MittRevyn

Jens W Nilsson, MittRevyn

Mittrevyn siktar på revy-SM – och mot 2025

Nyårsrevyn kan kännas avlägset mitt i sommaren, men för Mittrevyns general Jens W Nilsson är den i högsta grad närvarande. Arbetet med att hitta teman och att skriva manus är redan i full gång. ”Fake news och andra scoop” är titeln på 2024 års revy som INTE kommer att ha premiär på nyårsafton, utan lördagen den 4 januari 2025.

Men innan det är dags för ”Fake news” så blir det mer uppmärksamhet för 2023 års revy ”För Sverige i Tidö”. Den första veckan i augusti genomförs revy-SM i Sundsvall och Mittrevyn är nominerad i hela fyra av fem klasser. Goda chanser för den redan prisade ensemblen att lägga några ytterligare medaljer till samlingarna innan höstens förberedelser börjar alltså.

Direkt efter revy-SM startar biljettförsäljningen till den nya revyn, som innehåller … ja, vadå? Jens W Nilsson vill inte avslöja för mycket, men titeln ger kanske en vink. Dessutom utlovas nummer om Nato och den norska popduon Marcus & Martinus.

Nordeas Norrlandsstiftelse pristagare.

Nordeas Norrlandsstiftelse pristagare.

Tre företag fick priser ur Nordeas Norrlandsstiftelse

Nordeas Norrlandsstiftelse delade vid Företagsfrukosten ut pris i tre olika kategorier till startups som är med i något av BizMakers inkubatorprogram. Alla de tre kategorierna är kopplade till hållbarhet.

Priset Ekologisk hållbarhet (10 000 kronor)

Vinnare: Blå Grön Odling

Går till ett bolag som vänder sig till vår tids stora miljöutmaningar, och har bidragit med lösningar för att bevara biologisk mångfald, minska klimatpåverkan eller främja hållbar resursanvändning.

Priset Mångfald och inkludering (15 000 kronor)

Vinnare: Matematikvågen/ Diggalikamed, Emma Holmström

Går till ett bolag som gjort insatser för att främja människors deltagande i samhället, oavsett kön, etniskt ursprung, religion, sexuell läggning, ålder eller förmåga. När vi hjälper alla olika sorters människor att uppnå sin potential så får vi tillgång till nya perspektiv och lösningar, och kan skapa ett mer välmående samhälle.

Priset Hållbara affärsmodeller (25 000 kronor)

Vinnare: Anna Nilsson, Logoped – Röstkompetensbedömning

Går till ett bolag som visar att värde skapas på många olika sätt, och att ökad lönsamhet inte behöver innebära ökade avfall eller utsläpp. Detta kan göras genom exempelvis delningstjänster, product-as-a-service (produkt som en tjänst) eller att hitta nya innovativa sätt att lösa människors behov.