Publicerad
Framtidstro och innovation i fokus på företagsfrukosten
Mars månads Företagsfrukost i Härnösand bjöd på inspirerande insikter från företag som vågar tänka stort. Agtira siktar på att ersätta all importerad spansk gurka med svenskodlad, Big Akwa bygger en landbaserad fiskodling kopplad till vätgasproduktion, och BizMaker hjälper entreprenörer att navigera en snabbt föränderlig värld. Samtidigt visar Trainor vägen inom säkerhetsutbildningar med mixed reality, TV4-profilen Marcus Noterius hyllar modet att misslyckas, och Marica Zetterquist testade företagsklimatet i Härnösand under en veckas prao. Innovation, hållbarhet och entreprenörskap stod i centrum!
Ska ersätta alla spanska gurkor
2025 har börjat väldigt bra för Agtira. Dels går produktionen av gurka jättebra och dels är det bra tajming för företaget.
– Plötsligt har det blivit väldigt viktigt och mycket fokus på självförsörjning. Det öppnar nya möjligheter för oss, säger Agtiras vd Erik Jonuks.
Han beskriver läget i Härnösand som mycket bra. Här finns ett stabilt elnät med hyfsat låga priser, vatten av bra kvalitet och bra personal.
– För oss är kompetensförsörjningen superviktig. Vi måste ha personal med hög kompetens inom odling.
Agtira är ett av få företag i Sverige som kan odla storskaligt året runt. För ett tag sedan skrevs ett tioårigt avtal om att leverera gurka till alla Lidls butiker i Sverige.
– Om fem år ska vi ha ersatt alla importerade spanska gurkor!
Big Akwa siktar högt
Big Akwa håller på att bygga en landbaserad och cirkulär fiskodling i anslutning till den blivande vätgasfabriken i Alby i Ånge. Idén är att ta till vara både syrespill och spillvärme från industriprocessen till fiskodlingen. Målet är att odla 6 000 ton fisk och inom fem år även sätta igång fler anläggningar,
– Landbaserade och slutna system för fiskodling är en trend i hela världen. De är dyrare att bygga, men mycket billigare i drift. Och den stora fördelen är att de går att skala upp riktigt stort, säger Hugo Wikström, en av grundarna till Big Akwa.
BizMaker stöttar innovativa entreprenörer
BizMaker ägs av samtliga kommuner i länet och regionen och finns till för innovativa entreprenörer som vill växa.
– Vi har en inkubator för start-ups, men vi hjälper även etablerade företag som vill växa, säger Cecilia Nordlund.
En stor utmaning för företag idag är att vi lever i en värld som kan förändras väldigt snabbt.
– Vi kan hjälpa företag att förstå nya vändningar, regler och liknande som kommer. Eller att ta steg för att bli en del i den gröna omställningen, säger Mona Sundin.
”Mixed reality” är framtiden
Säkerhet i arbetslivet är fokus för Trainor Sverige. En viktig del handlar om säkerhetsutbildningar för elektriker.
– Den största risken är stress. Arbetsmiljön behöver präglas mer av att saker måste få ta tid och att tid finns för information och utbildning, säger Sara Zetterberg, vd för Trainor Sverige.
Utbildningarna är en mix av e-learning och lärarledda lektioner och Sara Zetterberg ser stor potential i den digitala utvecklingen.
– Att träna på att släcka en brand med VR-glasögon känns lika verkligt, men är både enklare och mer miljövänligt.
”En krasch kan vara bra”
Utmana dig själv och våga misslyckas. Det rådet kommer från TV4-journalisten Marcus Noterius, som har provat det mesta som går i TV-rutan.
– En gång provade jag backhoppning. Det gick väl milt uttryckt så där. Jag gjorde illa mig, men det stärkte mitt varumärke betydligt mer än andra utmaningar jag lyckats med. Så en krasch kan vara bra, säger han.
Han har jobbat på TV4 i 20 år, men har sin bas i Östersund (och numera lite grand i Härnösand). Han tycker det är viktigt att vi på mindre orter tar för oss och inte bara låter storstäderna få all uppmärksamhet. Och hans råd till företagen är:
– Våga tänka stort och inte bara lokalt!
En veckas prao som företagare i Härnösand
Marica Zetterquist är till vardags företagare i Örnsköldsvik. Men under en vecka gjorde hon ”prao” som företagare i Härnösand.
– Jag fick idén under Vendela Business Day och ville testa hur företagsklimatet är på en annan plats.
Veckan har varit bra och det har varit lätt att få kontakt med folk.
– Ja, alla har varit väldigt öppna och om jag har undrat något har de delat med sig av sina erfarenheter och idéer.
Dela sidan