Publicerad

Hemtjänsten erbjuder nytt sätt att handla

Man och kvinna sitter i soffa och tittar på surfplatta.

Färre felköp, mer tid med de äldre, större variation och ingen kontanthantering. Det är några av de positiva effekterna som hemtjänsten i Härnösand räknar med när de startar ett pilotprojekt där de erbjuder möjlighet att handla mat online.

– Vi vill vara effektiva med de skattemedel vi fått förtroende att använda. Den tiden vi har ska i så stor utsträckning som möjligt gå till de vi finns till för. Inte till att köra bil, plocka varor och stå i kö, säger Fredrik Mattsson, verksamhetschef för hemtjänsten.

Testet innebär att handlingen görs via surfplatta hemma vid köksbordet och därefter hämtar hemtjänsten upp de färdigpackade påsarna i butiken och levererar dem hem. Hemtjänsten har med sig surfplattan som används för beställning och hjälper till med både inloggning och betalning. När handlingen sker online slipper de också hantera kontanter då inköpen betalas med kort. Den som fortfarande vill att hemtjänstpersonalen åker till butiken och plockar varor får fortsätta med det.

– Vi tror att inköpen blir roligare när den som ska handla kan se bilder på varorna de kan välja bland. Vi tror också att inköpen och kosten kan bli mer varierad och att risken för felköp minskar, säger Fredrik Mattsson.

Till en början går det att handla från ICA Maxi. Det är den butik i Härnösand som erbjuder onlinehandel.

– Vi vet att fler butiker ska införa tjänsten och när de har gjort det går det naturligtvis handla även från dem, säger Fredrik.

Möjligheten att handla mat online tillsammans med hemtjänsten finns redan i flera andra kommuner.