Publicerad

Härnösand kan bli Årets LSS-kommun

Tre apparater som visar tid

Brukarna kan använda olika tidshjälpmedel som visar tiden på ett mer begripligt sätt.

Härnösand är en av fem kommuner som kan utses till Årets LSS-kommun. Priset delas ut på torsdag till en kommun som är värd att uppmärksamma för positivt arbete med LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

− Det ska bli spännande. Jätteroligt att vi uppmärksammas för vårt långsiktiga arbete, säger verksamhetsutvecklaren Monica Bylund som kommer att vara med på galan.

Bakom priset står tidningen Föräldrakraft, webbsajten HejaOlika.se och ABH Utbildning och Rådgivning. Härnösands kommun uppmärksammas för sitt arbete med kognitivt stöd, som till exempel att märka upp lokaler med bilder, olika tidshjälpmedel som visar tid på ett mer begripligt sätt och läsplattor med appar som hjälper brukarna att kommunicera och förstå sin omvärld.

− Vi började för tio år sedan med att erbjuda all personal att läsa 100 poäng specialpedagogik. Sedan har vi tagit fram en hel rad med checklistor och lathundar som stöd till brukarna och personalen. Och på Technichus har vi ett Resurscentrum där personal, brukare och anhöriga kan se och prova olika hjälpmedel, säger Monica Bylund.

Övriga nominerade kommuner är Malmö, Kristianstad, Lerum och Uppsala.