Publicerad

Peter och Patrik levererar handsprit

två personer med varsin kartong i händerna

Peter Bäckman och Patrik Andersson levererar handsprit till Härnögården.

Nu är leveranserna av handsprit i full gång. Det ser en lång kedja av människor och verksamheter till. Längst ut i kedjan finns Peter Bäckman och Patrik Andersson som kör ut färdigförpackad handsprit till äldreboenden, hemtjänstgrupper och andra.

Härnögården är en av 27 enheter som får påfyllning med nya flaskor den här dagen. Eller nya är inte flaskorna. De har redan varit ute i verksamheterna och samlats in. Även det sköter Peter Bäckman och Patrik Andersson. Sedan har de rengjorts av deltagare i verksamheter som organiseras av Arbete och Integration på arbetslivsförvaltningen. När de till sist har återfyllts är det dags för Peter och Patrik igen att köra ut dem.

De jobbar på Korvetten, i vanliga fall en daglig verksamhet för personer med funktionsvariationer. En av deras stående uppgifter är att åka runt till olika enheter, exempelvis äldreboenden och skolor och hjälpa till med källsortering, transporter och allt möjligt annat.

− Den dagliga verksamheten är stängd, men vi fortsätter och kör våra rundor. Förutom det vanliga samlar vi nu in tomma plastflaskor och lämnar ut ny handsprit.

Hela processen med hanteringen av handspriten har organiserats på bara en vecka. Detsamma gäller övrig skyddsutrustning som förkläden, plastvisir, handskar och munskydd.

− Det är imponerande och jag vill verkligen berömma alla inblandade som har kommit med kreativa lösningar och fixat det som behövs på nolltid, säger Andreas Vikdahl, biträdande MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska), som har varit med och byggt upp ett förråd för skyddsutrustning.

För Peter och Patrik var det aldrig någon tvekan att ställa upp på de nya arbetsuppgifterna.

− Nej, vi kör ju ändå och vill gärna hjälpa till. Det enda tråkiga är att vi inte kan ha våra brukare med oss. Det är ju för dem vi jobbar egentligen.