Publicerad

Härnösand startar särskilt covid-19-team inom hemtjänsten

en kvinna och en man sitter vid en röd tegelvägg

Enhetschefen Annika Vestman och verksamhetschefen Fredrik Mattsson håller distansen när de möts.

Härnösands kommun startar ett särskilt team inom hemtjänsten som enbart ska jobba med personer som är smittade eller misstänks vara smittade med covid-19. Teamet ska finnas tillgängligt dygnet runt alla dagar i veckan.

− Det är flera fördelar med ett särskilt team, framför allt minskar risken för att smittan sprids när bara ett fåtal personer möter de sjuka, säger socialchefen Mats Collin.

Covid-19-teamet ska jobba helt separat från övrig personal, får en egen lokal att utgå från och egna bilar. Teamet håller just på att sättas ihop och så fort alla tjänster är tillsatta kör det igång. Teamet ska bestå av en enhetschef, en planerare/gruppledare, tre sjuksköterskor, en arbetsterapeut, en fysioterapeut/sjukgymnast och tolv omvårdnadspersonal.

− Alla har frivilligt anmält sitt intresse för att vara med och det känns väldigt bra. Det blir ett motiverat gäng som vill göra det bästa i en mycket speciell situation, säger Fredrik Mattsson, verksamhetschef för hemtjänsten.

En av de frivilliga är enhetschefen Annika Vestman. Hon håller egentligen på att vidareutbilda sig efter många år som sjuksköterska, men när coronaviruset dök upp ville hon ut och jobba igen.

− De som drabbas måste få hjälp och någon måste ju hjälpa dem. Sedan är jag kanske lite knäpp, men jag tänker att det här förmodligen är enda gången i mitt yrkesliv som jag får möjligheten att vara med om en sådan här speciell sak. Det vill jag inte missa.

Så fort någon inom hemtjänsten misstänks vara smittad tar covid-19-teamet över omvårdnaden. Visar provtagningen att personen inte är smittad tar den ordinarie personalen över igen, annars fortsätter teamet ansvara ända tills personen är friskförklarad.

Det finns tre stora fördelar med ett särskilt covid-19-team. Förutom att ett litet team gör att risken för smittspridning minskar kommer medlemmarna att bli specialiserade och väldigt bra på att hantera och vårda de coronasmittade.

− Och så behöver inte övrig personal vara orolig för att arbeta med smittade när de vet att det finns ett särskilt team som tar över vid minsta misstanke, säger socialchefen Mats Collin.

Teamet ska finnas tillgängligt dygnet runt, men hur mycket jobb det blir vet ingen.

− Nej, ingen aning. Men jag har hellre ett team som inte har något att göra än massor att göra och inget team, säger verksamhetschefen Fredrik Mattsson.