Publicerad

Besöksförbudet på boenden upphör

äldre leende kvinna

Torsdag 1 oktober upphör besöksförbudet på kommunens boenden inom äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade. Anhöriga och nära vänner är alltså välkomna att besöka de boende igen.

− Det känns fint att kunna säga välkommen igen efter mer än ett halvår av besöksförbud. Vi vet att det har varit en tung tid för många, både bland boende och närstående, säger socialchefen Mats Collin.

− Samtidigt vädjar vi till alla att vara mycket försiktiga vid besöken. Det är oerhört viktigt att alla följer de rekommendationer och rutiner som gäller på varje boende.

De rekommendationer som socialförvaltningen går ut med är bland annat:

  • Kom inte för många besökare samtidigt.
  • Träffas gärna utomhus om det är möjligt.
  • Om besöket sker inomhus ska det ske i den boendes lägenhet/rum eller i ett särskilt besöksrum.
  • Begränsa den fysiska kontakten.

− Och så påminner vi naturligtvis om de grundläggande rekommendationerna om att avstå från besök om du känner minsta sjukdomssymptom, att tvätta händerna ofta och noga samt att hosta och nysa i armvecket, säger Mats Collin.

Utöver de här allmänna rekommendationerna kan varje boende ha egna rutiner för hur besöket ska gå till, till exempel om det ska anmälas i förväg, vilken ingång som ska användas eller om besökaren ska invänta personal innan hen går in på avdelningen.

− Se till att du säkert vet vad som gäller på just det boende du tänker besöka. Och håll dig hela tiden uppdaterad. Rekommendationerna kan ändras med kort varsel om smittläget förändras, säger Mats Collin.

− Men med det sagt vill jag än en gång säga välkommen och hoppas att ni får många fina stunder framöver med era släktingar och vänner.