Publicerad

Individstödet kan bli Årets Team

Gruppbild utomhus på sju personer

Kanske Årets Team? Bettan Sjöström, Andreas Olsson, Sofia Iversen, Mikael Engström, Anna-Carin Rönnberg, Noah Nohzatullah J G och Anna-Carin Ulander. På bilden saknas nattpersonalen Ann Norberg och Ingrid Wallenman.

Arbetsgruppen på socialförvaltningens individstöd i Härnösand har gått till final i Framtidsgalan, i kategorin Årets team. Galan uppmärksammar personer som gör skillnad inom offentlig sektor.

Individstödet är inte en av kommunens mest kända verksamheter, men en av de viktigaste. Gruppen fungerar som stöd till personer med psykisk ohälsa, ofta i kombination med missbruksproblem.

− Vi fungerar som en extra anhörig till brukaren. Vi jobbar med att göra det vardagliga livet begripligt och stöttar i kontakter med sjukvård och andra inrättningar, säger Mikael Engström.

− Vi lär känna personerna väl och kan tidigt se om de blir sämre och ordna så att de får hjälp i tid, säger Anna-Carin Ulander.

Nyast i gänget är Sofia Iversen och det var hon som kom på att nominera arbetslaget som Årets Team till Framtidsgalan.

− Jag blev så imponerad av öppenheten i den här gruppen, hur vi lyckas fånga upp alla olika individers behov så bra.

Alla i gruppen lyfter fram den goda lagandan. Här finns ingen prestige, alla respekterar varandra och släpper fram de styrkor som finns hos de olika individerna.

− Våra drygt 40 brukare har väldigt olika behov och om någon i gruppen inte fungerar som kontaktperson tar någon annan över, säger Bettan Sjöström.

Gruppen har också tagit initiativ till att öppna ett särskilt boende för fem personer. De visste att ett boende stod tomt och föreslog att de kunde bemanna det.

− På det sättet slipper vi placera personer ute i landet, långt ifrån anhöriga och vänner. Det är dessutom dyra platser för kommunen så det sparar pengar, säger Mikael Engström.

Förra året var Gerestaskolans Pulsteam i final, men utan att vinna. Den 16 november får vi veta om gänget på individstödet lyckas ännu bättre och blir Årets Team i Sverige.

Läs mer om Framtidsgalan och se alla finalister på framtidsverket.com/framtidsgalan Länk till annan webbplats.