Publicerad

Oförändrade rutiner för besök på äldreboende

En ung kvinna håller om en äldre kvinna.

Igår meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccinerade personer på äldreboenden nu kan komma fysiskt nära sina besökare. I övrigt ändras ingenting när det gäller hur besök på kommunens äldreboenden ska gå till.

− Det finns fortfarande personer som behöver skyddas och därför är det precis samma rutiner som innan för att vi ska kunna genomföra säkra besök, säger socialchefen Mats Collin.

Varje boende har sina egna rutiner utifrån de olika förutsättningarna, men för samtliga gäller att alla besökare måste vara symptomfria. I övrigt gäller oftast att tiden måste bokas, att antalet besökare är begränsat och att besöken bara får ske i den boendes lägenhet eller i särskilt anvisade lokaler.

− Men väl inne i lägenheten är det alltså frare att sitta nära och krama varandra, förutsatt att det har gått två veckor sedan den boende blev färdigvaccinerad, säger Mats Collin.

Anledningen till att besöksrutinerna ligger kvar är att det kan finnas personer på boendet som inte kan eller vill vaccineras, nyinflyttade som inte hunnit få något vaccin, personer som bara hunnit få sin första dos och personer som väntar på att det ska gå två veckor efter den andra dosen.

Vid misstänkt eller konstaterad smitta på ett boende kan också en avdelning eller hela boendet stängas för besök.

Några andra saker att tänka på vid besök:

  • Stanna hemma om du har sjukdomssymptom
  • Tvätta händerna eller använd handsprit
  • Hosta och nys i armvecket
  • Personer som är över 70 år eller i riskgrupp och inte har vaccinerats bör fortsätta hålla fysiskt avstånd