Publicerad

Vi söker kontaktpersoner, ledsagare, avlösare och korttidsfamiljer

Porträttbild på Martina Mossegård, utomhus i svart jacka

Vi söker personer med engagemang och intresse för andra människor som vill vara kontaktpersoner, ledsagare, avlösare eller korttidsfamilj. Det handlar om att ge personer med exempelvis funktionsnedsättning möjlighet till en rolig fritidsaktivitet eller att göra enklare ärenden tillsammans med dem.

– Det här stödet är enormt värdefullt för de som tar del av det. Stödet ger möjlighet till ett rikare och bättre liv. Just nu är vi i stort behov av kontaktpersoner, ledsagare, avlösare och korttidsfamiljer, säger Martina Mossegård, uppdragssamordnare för individuella insatser på socialförvaltningen.

Martina och hennes kollegor försöker alltid matcha ihop den som behöver stöd med en kontaktperson eller ledsagare om är i ungefär samma ålder eller som har liknande intressen.

– Det gör vi för att skapa en så god relation som möjligt mellan brukare och uppdragstagare, säger Martina.

Vill du ta på dig ett uppdrag, eller har du någon i din närhet som kan passa? Tipsa Martina Mossegård, e-post: uppdragssamordnare@harnosand.se eller telefon: 0611-34 83 71

Kontaktperson – ge möjlighet till en bra fritid

En kontaktperson ska ge stöd så att en person med funktionsnedsättning får kontakt med andra och får en bra fritid. Kontaktpersonen ska vara som en vän, någon att prata med och umgås med, gå ut och fika med eller gå på bio. Kontaktpersonen får ersättning för sitt uppdrag.

Ledsagarservice – ett stöd utanför hemmet

Ledsagarservice innebär att få stöd och sällskap av någon när du vill göra någonting utanför hemmet. Det kan till exempel vara ett besök till vänner eller delta i någon fritids- eller kulturell aktivitet. Ledsagaren får ersättning för sitt uppdrag.

Avlösarservice – tillfälligt ta över omvårdnaden

Avlösarservice innebär att en person kommer till hemmet och tillfälligt tar över omvårdnaden av en person från anhöriga eller föräldrar. Målet med avlösarservicen är att den anhörige eller föräldern kan koppla av från sitt ansvar, till exempel komma iväg och göra saker med andra familjemedlemmar, uträtta ärenden eller resa bort. Den som kommer hem till någon som avlösare får ersättning för sitt uppdrag.

Korttidsvistelse i familj - ger avlösning och miljöombyte

Korttidsvistelse innebär att en korttidsfamilj tar emot en person med funktionsnedsättning under en helg eller annan kortare period. Målet med korttidsvistelse är att ge möjlighet till anhöriga och föräldrar att få avlösning i sitt omvårdnadsarbete, samt att personen med funktionsnedsättning ska få rekreation och miljöombyte. Korttidsfamiljen får ersättning för sitt uppdrag. De får också ersättning för sina omkostnader. I Härnösand finns förutom ett antal familjer ett korttidshem i kommunens regi.