Publicerad

Cykelpiloter utbildas

en person i gul väst cyklar på en stor cykel med en soffa fram. I soffan sitter en annan person med gul väst

Åke Hamrin provar soffcykeln för första gången.

Över 30 personer har anmält sig som cykelpiloter till de soffcyklar som finns inom äldreomsorgen. Nu börjar piloterna utbildas och allra först ut var Åke Hamrin.
− När jag såg bilden tände jag direkt!

Frida Norberg, till vardags enhetschef på Koltrastens äldreboende, visar hur cykeln fungerar och vad man behöver tänka på för att hjälpa de äldre ”ombord”. Åke Hamrin är en van cyklist, men en soffcykel har han aldrig kört.

− Det enda jag gruvar mig för är uppförsbackarna. Men det är ju en elcykel så det ska nog gå bra.

Det finns två soffcyklar och de kommer att turnera runt bland kommunens samtliga åtta särskilda boenden. Cykelpiloterna fyller i en kalender på nätet när de har tid att ta en tur och de anställda på boendet matchar ihop det med boende som vill och kan åka med.

Åke har jobbat åt socialförvaltningen i hela sitt liv och ser det som en chans att som pensionär kunna bjuda tillbaka.

− Jag har hyfsat med tid och kan åka till alla boenden. Kanske får man några trogna ”kunder”?

Utbildningen slutar med att Frida spelar en äldre boende som får en åktur. Åke tar det lugnt och fint och den där uppförsbacken är inget större problem.

− Det här är ett jättebra initiativ och jag kommer att jobba hårt för att det blir fler cyklar. Målet måste vara att det ska finnas en soffcykel på varje boende.

en person i gul väst sitter på en soffa längst fram på en stor cykel. Bakom styret sitter en annan person med gul väst på sig.

Åke Hamrin (på sadeln) fick lära sig soffcykeln av Frida Norberg.