Publicerad

Ansträngt läge inom hemtjänsten

Äldre man får hjälp att ställa sig upp.

På grund av sjukdomar är läget inom hemtjänsten i Härnösands kommun just nu pressat. Hemtjänstgrupperna tvingas därför prioritera hårt för att alla kunder ska få de viktigaste tjänsterna utförda.

Nästan alla enheter inom hemtjänsten är drabbad av sjukdomar i olika grad. Misstänkt eller bekräftad covid-19-smitta dominerar men flera anställda är också sjukskrivna av andra skäl, till exempel magsjuka. Reglerna om familjekarantän, som säger att personal som arbetar vårdnära ska stanna hemma om det finns sjukdomsfall i familjen, gör också att många anställda inte kan arbeta.

- Det är tufft just nu. Väldigt många är sjuka och vi har inga fler vikarier att ta in, säger tillförordnade hemtjänstchefen Maritha Nordin.

Sjukskrivningarna gör att hemtjänsten inte hinner med alla uppgifter som man normalt uför hos sina kunder. Nu prioriteras måltider och matinköp samt personlig omvårdnad där bland annat hjälp med mediciner ingår. Arbete som exempelvis städning och tvätt kan under de närmaste dagarna behöva skjutas upp eller i värsta fall ställas in. Den som behöver hjälp med duschning kan också behöva vänta några timmar extra.

- Vi hoppas naturligtvis att vi kan ta oss igenom detta snabbt, men det är väldigt svårt att säga hur sjukskrivningsläget utvecklar sig. Alla som är friska är i tjänst och jobbar hårt för att våra kunder ska få den hjälp de behöver, säger Maritha Nordin.