Publicerad

Rekordhöga smittotal vecka 4 - men arbetet går vidare

Mina Ibrahim och Haifa Mahmud från Resursgruppen packar paket med skyddsutrustning.

Mina Ibrahim och Haifa Mahmud från Resursgruppen har lämnat sina ordinarie arbetsplatser på Bageriet respektive Villa Fridhem för att hjälpa kommunens hemtjänstgrupper med att packa paket med skyddsutrustning.

När många verksamheter pressas hårt av sjukskrivningar har personal inom kommunens resursgrupp fått byta arbetsuppgifter. På Härnögården arbetar till exempel fyra anställda med att stötta kommunens hemtjänstgrupper. Uppdraget: att så snabbt som möjligt packa 5000 paket med skyddsutrustning.

- Resursgruppen är guld värd i det läge vi är i, säger Emelie Grundel, enhetschef inom hemsjukvården. Deras personal är otroligt flexibel och har med kort varsel ställt om för att hjälpa till där det behövs.

Paketen med skyddsutrustning innehåller engångsvisir, andningsmask, förkläde och en avfallspåse. Det är standardutrustning när hemtjänsten besöker en kund som är eller misstänks vara smittad av coronaviruset.

Normalt packar hemtjänstgrupperna själva sina paket, men i slutet av januari har situationen blivit ohållbar. Behovet av paket med skyddsutrustning ökar, samtidigt som alltfler anställda inom hemtjänsten är sjukskrivna eller i karantän.

För pandemin är inte över. Vecka 4 är fler Härnösandsbor än någonsin tidigare under pandemin smittade eller misstänkt smittade av covid-19. Färre blir visserligen allvarligt sjuka i covid-19, men för den som tillhör riskgrupp är sjukdomen fortfarande ett allvarligt hot.

Hjälp till att minska smittspridningen i samhället! Se till så att de äldsta och sköraste i samhället – och den personal som arbetar med dessa – får vara friska, genom att:

  • Vaccinera dig
  • Vara vaksam på symtom
  • Undvika miljöer eller situationer där det är svårt att hålla avstånd till andra

Samlad information om covid-19

Konstaterat smittade och misstänkt smittade i Härnösands kommun under covid-19-pandemin.

Konstaterat smittade och misstänkt smittade i Härnösands kommun under covid-19-pandemin.

Lena Carlsson packar paket med skyddsutrustning.

Lena Carlsson och hennes arbetskamrater plockar ihop 300-500 paket om dagen. Alla paket innehåller engångsvisir, andningsmask, förkläde och avfallspåse, och ska vara packade på rätt sätt.