Publicerad

Härnösand förstärker hemtjänsten - ska anställa 30 nya undersköterskor

Illustration av glad hemtjänstpersonal som håller glad äldre person om axlarna.

Härnösands kommun satsar på hemtjänsten. Målet är att öka grundbemanningen, vilket både ska förbättra arbetsmiljön och göra kunderna nöjdare.

Den nya grundbemanningen för hemtjänsten ska vara cirka 150 tjänster. För att nå dit krävs ytterligare ett 30-tal underskötersköterskor. Samtidigt behövs omkring 40 vikarier inför sommarens semestrar. För den som har en undersköterskeutbildning ser arbetsmarknaden i Härnösand alltså mycket bra ut nu - men även i framtiden.

- Undersköterska är ett framtidsjobb helt klar, det kommer att behövas många fler under de närmaste åren. Rekryteringen vi står inför är tuff men framförallt väldigt rolig. Vi hoppas kunna anställa flera som går ut skolan nu i vår, både från gymnasiet och vuxenutbildningen, säger Maritha Nordin, chef för hemtjänsten.

Det händer mycket positivt inom hemtjänsten i Härnösand just nu.

Förutom utökning av grundbemanningen har strategin när det gäller tjänsterna förändrats. Från en verksamhet med många deltidstjänster och många vikarier är normen nu tillsvidareanställningar och heltid.

Dessutom görs en genomgång av hela verksamheten för att se till så att hemtjänstpersonalen får tillräckligt med tid hos kunderna, mindre stress i arbetet och tydligare pauser i arbetet. Det ska göra att hemtjänsten blir bättre både för kunderna och för de anställda.

- Vi har haft en tid där väldigt mycket har handlat om ekonomi. Nu skiftar vi fokus till kundkvalitet och arbetsmiljö. Och om kunderna och personalen mår bra bra så kommer det också att vara bra för ekonomin, säger Maritha Nordin.

Läs mer: Nu är heltid norm på alla verksamheter inom socialförvaltningen