Publicerad

Ny covid 19-topp tvingar hemtjänsten att skjuta upp vissa arbetsuppgifter

Närbild på händer. En person lämnar två medicinkapslar till en annan.

En ökning av antalet covid 19-fall gör att läget är ansträngt för hemtjänsten i Härnösands kommun. Hemtjänstgrupper tvingas därför prioritera för att alla brukare ska få de viktigaste tjänsterna utförda.

Fallen av covid 19 ökar både bland anställda och brukare. I princip alla hemtjänstgrupper är drabbade och sjukskrivningarna gör nu att hemtjänsten inte alltid hinner med alla uppgifter som man normalt uför hos sina kunder.

- Vi jobbar hårt för att våra brukare ska få den hjälp de behöver, men som läget är nu tvingas vi prioritera bland arbetsuppgifterna, säger Anna Vikström, tillförordnad verksamhetschef för hemtjänsten i Härnösand.

Högsta priorotet har personlig omvårdnad där bland annat hjälp med mediciner ingår, samt måltider och matinköp. Däremot kan promenader, städning och tvätt under den närmaste tiden behöva skjutas upp eller i värsta fall ställas in. Den som behöver hjälp med duschning kan också behöva vänta.

Några av de skyddsåtgärder som tidigare tagits bort för personal som arbetar vårdnära har nu återinförts. Hemtjänstpersonalen använder sedan några veckor alltid munskydd när de är på jobbet och några hemtjänstgrupper har börjat använda snabbtester - det vill säga covidtester innan varje arbetspass.

- Vi hoppas naturligtvis att vi kan ta oss igenom detta snabbt, men det är väldigt svårt att säga hur sjukskrivningsläget utvecklar sig. Vi ber om kundernas förtåelse och vädjar till anhöriga att tänka till lite extra i kontakterna med sina äldre så att vi kan minska smittspridningen. Var noga med handhygienen och är du sjuk så avstå besöket, säger Anna Vikström.