Publicerad

Pensionärer väljer att jobba inom vården

en äldre man sitter i en fåtölj i ett vardagsrum. bakom fåtöljen står två kvinnor

Birit Valle och Gunilla Strömkvist på besök hos Åke Borg på Solbrännan.

Birit Valle och Gunilla Strömkvist har egentligen gått i pension. Men båda har fortsatt att jobba, Birit inom hemtjänsten och Gunilla på äldreboendet Högsjögården och på ett boende inom funktionsstöd.

Läs mer och sök sommarvikariat inom särskilt boende, hemtjänsten eller funktionsstöd på harnosand.se/sommarvikarie Länk till annan webbplats.

­– Det är skönt att träffa folk, känna sig behövd och tjäna lite extra pengar!

Birit har jobbat länge inom hemtjänsten, men valde att gå i pension sommaren 2022. Men jobbar gör hon fortfarande, fast mer på sina egna villkor. Både hon och Gunilla skriver upp sig på tider när de kan och vill jobba.

­– Förra månaden jobbade jag nio dagar, det känns ganska lagom, säger Birit.

Gunilla kör betydligt hårdare.

­– Jag vill ha något att göra och det blir snarare 110 procent.

Hon har en bakgrund inom polisen, på en tjänst där man inte får vara kvar efter 65.

– Jag hörde via en bekant att det behövs folk inom vården. Och det gick lätt att komma in i jobbet, även fast jag inte hade någon tidigare erfarenhet. Personalen är fantastisk på att slussa in nya.

Både Birit och Gunilla tänker fortsätta jobba under sommaren och det är en period då det behövs många vikarier. Den ordinarie personalen ska ha semester och till sommarvikariaten inom särskilt boende, hemtjänsten och funktionsstöd behövs totalt ungefär 170 personer.

Läs mer och sök sommarvikariat inom särskilt boende, hemtjänsten eller funktionsstöd på harnosand.se/sommarvikarie Länk till annan webbplats.

– Vi söker människor i alla åldrar. Det är så klart en fördel med en vårdutbildning, men det är inget krav. Det räcker med personlig lämplighet och inte minst pensionärer kan ha andra erfarenheter som är värdefulla, säger Maritha Nordin, verksamhetschef inom hemtjänsten.

Hon påpekar att det är möjligt att arbeta deltid och önska arbetstider.

–­ Någon kanske bara vill jobba kvällar och en annan bara förmiddagar. Det är helt OK.

Birit Valle skriver till exempel inte upp sig på kvällar och nätter medan Gunilla Strömkvist ibland jobbar riktiga långpass. Båda trivs med att jobba och vill gärna uppmuntra andra pensionärer att börja.

– Det är fint att känna sig behövd. Och att tjäna lite extra pengar, säger Gunilla.

– Och så är det en väldigt fin gemenskap, både med brukarna och framför allt med personalen, säger Birit.

Titta gärna på våra sommarvikariefilmer på harnosand.se/play under rubriken ”Jobba hos oss”. Länk till annan webbplats.