Publicerad

Härnö Hundteam kan bli Årets team i Sverige

gruppbild med två kvinnor och fem hundar

Hundteamet består av Marie Möller, Annelie Hultin och hundarna Lovis, Svea, Sixten, Råttan och Frost.

Härnö Hundteam har gått till final i Framtidsgalan i kategorin ”Årets team”. Hundteamet har i över tolv år hjälpt de boende på kommunens äldreboenden att träna, men också bidragit med trygghet, tillit och värme.

Hundteamet består av Marie Möller, Annelie Hultin och hundarna Lovis, Svea, Sixten, Råttan och Frost. Hundarna utbildas till terapihundar i ett år innan de kan börja jobba. De är inte bara till för att sprida glädje och mys utan för att jobba med rehabilitering och träning.

– Hundarna är betydligt snabbare än vi människor på att bygga relationer och kan få de äldre att träna utan att de vet om det. Någon som inte ens vill gå ur sängen kan studsa upp och gå en lång bit om hunden är med, säger arbetsterapeuten Annelie Hultin.

De äldre kan också träna motorik med hjälp av hundarna, till exempel genom att greppa olika saker när de leker med hunden. I juryns motivering står bland annat att ”Genom att hundarna är tränade för att arbeta inom vården kan de hjälpa till med att minska beteendemässiga och psykiska symtom som ångest och oro, samtidigt som de ger vårdtagaren en meningsfull vardag”.

Framtidsgalan är en gala som hyllar personer inom offentlig sektor som gör skillnad för människor varje dag. Härom året vann Hobbe Eriksson, arbetsledare på arbetslivsförvaltningen, i kategorin ”Årets hjälte”.

Hur det går för Härnö Hundteam får vi veta 29 maj.

Läs mer om Framtidsgalan här Länk till annan webbplats.