Publicerad

Härnösand storsatsar på läkemedelsautomater

Person i profil som trycker på en display på en läkemedelsautomat som står på ett bort.

Så här ser en läkemedelsautomat ut. Automaten laddas med en rulle färdigförpackade läkemedel och portionerar sedan ut rätt medicin i rätt mängd vid rätt tidpunkt. Bilden togs vid ett utbildningstillfälle i Härnösand i september 2023.

I september 2023 inledde Härnösands kommun ett pilotprojekt med läkemedelsautomater hos ett mindre antal av hemtjänstens brukare. Erfarenheterna av projektet har varit goda och nu satsar kommunen på att breddinföra automaterna.

Syftet med läkemedelsautomaterna är att ge en ökad självständighet och trygghet för personer som behöver hjälp att ta sina mediciner. De hjälper helt enkelt till så att rätt medicin ges till rätt person vid rätt tid.

Läkemedelsautomater har blivit allt vanligare inom hemtjänsten och hemsjukvården i Sverige. Automaten laddas med Apodos-rullar, dosförpackade läkemedel som är unika för varje brukare, och sedan sköter tekniken resten: automaten signalerar till brukaren när det är dags att ta medicin och rätt mediciner matas ut i rätt dos.

För Härnösands kommuns del infördes läkemedelsautomater hösten 2023. Vid den utvärdering som gjorts har automaterna fått goda betyg både från brukare och personal. Här är två av kommentarerna:

- Mitt liv började med roboten, jag slipper känna mig låst på dagarna, säger brukaren Carina.

- För mig som personal känns det tryggt att veta att alla som har robot får sina läkemedel på rätt tidpunkt även om man själv är lite sen, säger hemtjänstpersonalen Kicki.

Några av de många fördelarna med läkemedelsautomater är:

  • Ökad säkerhet i medicineringen. Det går inte att av misstag ta sin medicin för tidigt eller ta fel dos. Automaten signalerar och matar ut den öppnade medicinpåsen på rätt klockslag. Tar brukaren inte sin medicin inom en viss tid så kommer först påminnelser, och sedan informeras vårdpersonal som kan ta kontakt och se vad som har hänt.
  • Självständighet/integritet. För den som har flera olika mediciner eller som ska ta medicin flera gånger per dag kan bara medicinhanteringen innebära många besök av hemtjänsten varje dag, och ofta blir det av olika personer eftersom besöken är utspridda över dygnet. Med läkemedelsautomaten kan brukaren själv ta sin medicin vid rätt tidpunkt och slipper flera dagliga besök i hemmet. Många brukare tycker att det ökar känslan av självständighet och frihet.
  • Tidsbesparing för hemtjänsten. Eftersom många brukare ska ta sin medicin på regelbundna tider innebär det arbetstoppar exempelvis på morgonen. Idag är det stressigt att hinna med att dela ut mediciner på rätt tider till alla brukare. Kan brukaren ta sin medicin själv med hjälp av en läkemedelsautomat så frigörs vårdpersonalens tid för att kunna fokusera på andra omvårdnadsinsatser.
  • Säker läkemedelsförvaring i hemmet. Det är bara vårdpersonalen som kan komma åt läkemedlen, som är förpackade i dospåsar. Automaten matar bara ut en dospåse vid en viss bestämd tidpunkt. Annars är läkemedlen oåtkomliga, vilket eliminerar risken för överdoser eller annat missbruk.
  • Hjälp med andra påminnelser. Förutom de mediciner som distribueras med hjälp av läkemedelsautomaten kan den också påminna brukaren om att ta andra mediciner, till exempel insulin, ögondroppar eller lactulos. Den kan även påminna om andra saker än läkemedel som att duscha, vattna blommorna, värma matlådan, borsta tänderna, åka till vårdcentralen eller hämta posten.

Och nu ska alltså fler hemtjänstbrukare i Härnösand erbjudas en läkemedelsautomat. Personal på kommunens hemtjänstgrupper kommer att utbildas stegvis med start under hösten 2024 och sedan görs en bedömning av vilka brukare som ska erbjudas en automat. En grundförutsättning är att brukaren både vill och kan ta sina mediciner med hjälp av en läkemedelsautomat.

När en brukare fått en läkemedelsautomat installerad fortsätter hemtjänstens personal till en början att vara med i samband med medicingivningen. När brukaren blivit trygg med läkemedelsautomaten kan personalen trappa ner på besöken för att till slut bara genomföra läkemedelsbesök varannan vecka, när automaten ska fyllas på.

Frågor och svar om läkemedelsautomater

1. Vem kan få läkemedelsautomat?

De som idag får hjälp av hemtjänsten att ta sina läkemedel kan få en läkemedelsautomat om de:

  • Har den kognitiva och fysiska förmåga som krävs för att klara av att ta läkemedlet själva med hjälp av en läkemedelsautomat,
  • Har tillräckligt bra syn och hörsel för att inte riskera att missa påminnelserna från automaten,
  • Har dosförpackat läkemedel (apodos), och
  • Är motiverade (själva vill) ta sitt läkemedel.

2. Om jag inte tar medicinen trots påminnelse?

Om läkemedlet inte tas efter flera påminnelser kommer dosen att låsas in i enheten och vårdpersonalen kommer att meddelas.

3. Om apodos-påsen fastnar?

Automaten skickar en signal om att påsen har fastnat till en support som på distans kan styra automaten för att försöka rätta till problemet. Om det inte går kontaktas vårdpersonal som åtgärdar problemet och ser till att du får din medicin.

4. Om strömmen går?

Det finns batteri i automaten vilket gör att den kan fungera i 24 timmar utan ström.

5. Om jag reser bort?

Om du ska resa bort går det att ta ut doser inför resan, och du kan automatiskt få påminnelser via mobilen när det är dags att ta doserna.