Publicerad
Pilotprojekt - hemtjänstpersonal får tid för återhämtning med full lön

Två hemtjänstgrupper i Härnösand provar nya arbetssätt för att få friskare medarbetare som mår bättre. En av de stora förändringarna är schemalagd återhämtning, där personalen får tre timmars återhämtning i veckan med bibehållen lön.
- Jag kände: ”wow, vilken julklapp”. Det gör stor skillnad att jag är färre timmar på jobbet. Jag känner mig mer utvilad och har mer energi på jobbet. Jag mår bättre, är gladare och har mer tid till mina barn, säger Noami Ndungu som jobbar i hemtjänstgruppen Öbacka.
Under provperioden, som pågår fram till årsskiftet, arbetar personalen 34 timmar i veckan istället för 37 timmar.
- Det känns fantastiskt att få mer tid till återhämtning och att jag kan spendera mer tid med mina barn. Som heltidsarbetande mamma är det ibland svårt att räcka till, men den här förändringen gör stor skillnad och underlättar vardagspusslet, säger Kicki Norman, som jobbar i hemtjänstgruppen Härnö.
Projektet är en del av Härnösands kommuns arbete för ökad jämställdhet, där Sveriges kommuner och regioner ger stöd för att utveckla kommuners jämställdhetsarbete. Alla som deltar väljer ut en förvaltning och nämnd som ska genomföra ett förbättringsarbete.
- Förhoppningen är såklart att vi får friskare medarbetare som mår bättre. Det här är en del i vårt arbete för att främja jämställdhet och minska sjukfrånvaron inom vårdnära yrken, där kvinnor oftare är sjukskrivna än män, säger Krister McCarthy (S), ordförande för socialnämnden.
Förslagen till de nya arbetssätten kommer från medarbetarna. Genom enkäter och samtal med personalen har det framkommit att många har svårt att få tillräcklig återhämtning.
- Vi har höga sjukskrivningstal och det ser vi som ett tecken på att arbetsmiljön behöver förbättras. Vi har lyssnat på personalens förslag, bland annat om kortare arbetstid med bibehållen lön. Vår lösning blev att testa schemalagd återhämtning, säger Ingrid Nilsson, förvaltningschef.
En annan del av projektet är frivilligt helgarbete, där personalen kan lämna in önskemål om att jobba varje helg. Det innebär 28 timmars arbete på en helg och att personalen få mer ledig tid under veckan. Fariyha Hassan är en av dem som har valt detta alternativ.
- Jag vill testa att plugga samtidigt som jag jobbar. Så nu kan jag både plugga och få mer tid till att vara med min dotter på veckorna, säger hon.
Personalen får själva bestämma hur de använder sin återhämtningstid på bästa sätt.
- Nu har jag mer ork till att träffa kompisar och spela fotboll. När det närmar sig helg längtar jag till jobbet och mina kollegor. Om det känns jobbigt på helgen med långa pass så brukar jag tänka på hur mycket återhämtning jag kommer att få under veckan, säger Mahmoud Abdelkadier, en av de som jobbar varenda helg.
Samtidigt har kommunen tagit bort de tidigare ofrivilliga delade turerna, som många upplevde som påfrestande. De som föredrar att behålla dem får dock fortsätta med det.
Projektet inleddes i oktober och pågår året ut. Det kommer att utvärderas baserat på sjukfrånvaro och personalens upplevelser. Enhetschefen Anna-Maria Viklander hoppas att initiativet kommer att leda till friskare medarbetare.
- Jag tror att alla skulle må bra av att jobba mindre och få mer tid till återhämtning. Min förhoppning är att vi genom projektet lyckas minska sjukskrivningarna och få medarbetare som mår bättre, säger, Anna-Maria Viklander.
Hemtjänstmedarbetaren Raél Ahlqvist tror även att vårdtagarna märker skillnad.
- Om vi mår bättre och är gladare gör vi också ett bättre jobb, säger han.
Dela sidan