Publicerad

Inspiration och insikter präglade temakonferens om God och nära vård

Två män och en kvinna på en upplyst scen framför en publik.

Helena Rödén, Region Västernorrland, och Ingrid Nilsson, chef för Socialförvaltningen i Härnösands kommun inledde konferensen på scen tillsammans med moderatorn Jesper Ekberg.

Temakonferens 3.0 genomfördes i Sundsvall den 24 oktober. Det blev en dag med mycket ny kunskap, inspirerande idéer och nätverkande. Flera deltagare uttryckte att det nu känns att omställningsarbetet börjat ta fart i Västernorrland.

Dagens tema var ”lära-göra-bredda” och nära 300 besökare fanns på plats. Deltagarna kom från både kommuner och regioner, från chefer och forskare till utbildare och föreläsare. Bland dessa fanns exempelvis Ingrid Nilsson, chef för socialförvaltningen i Härnösands kommun, och Helena Rödén, områdesdirektör för närsjukvårdsområde norr vid Region Västernorrland. Under konferensen representerade de också HälSam.

- God och nära vård är ett uppdrag vi haft i länet under tre år. Vi har glädjande nog tagit många steg framåt, men har fortfarande lång väg kvar. Positivt är dock att vi nu på ett mycket mer medvetet sätt har patienten/invånaren och dennes behov i fokus, sade Helena Rödén.

Svalövsmodellen

Dagen inleddes med Ola Bergstrand och Linda Hunter, som berättade om Skånes satsning inom primärvården. Genom teamsamverkan har alla patienter där nu ett fast vårdteam, vilket ger trygghet och kontinuitet. ”Svalövsmodellen är både en utveckling inom God och nära vård och en arbetsmiljöreform,” sa Bergstrand. Modellen har lett till nöjdare patienter, färre vårdinläggningar, snabbare vård och kompetensutveckling för medarbetare.

Lokala exempel inspirerade

Flera lokala projekt presenterades som inspirationskällor, exempelvis Härnösands och Region Västernorrlands gemensamma satsning på ett digitalt väntrum. Ånge kommun delade också erfarenheter från ett samarbete mellan socialtjänst, skola och Region Västernorrland för att stötta barn och unga med bland annat fler orosanmälningar och svagare skolresultat. Samarbetet har haft fokus på långsiktig hjälp för både barnen och deras vårdnadshavare.

Att det händer mycket runt om i vårt län kunde man även ta till sig genom kommunernas välbesökta monterutställningar. Nätverken utökades i samma takt som kunskapsutbytet flödade.

Många människor som samtalat under en konferens. I förgrunden pågår ett samtal med fyra personer vid en monter.

Härnösands kommuns monter på temakonferensen fokuserade på projektet Ett hälsosammare och friskare Härnösand. Projektledaren Sofia Wallin och verksamhetschef Pär Hägglund presenterade projektet för nyfikna konferensbesökare.

Är allt bra?

Eftermiddagen erbjöd ett panelsamtal där representanter från olika kommuner och regionen reflekterade över utvecklingen och utmaningarna. Några av de insikter som framkom var att begreppet God och nära vård ännu inte är helt tydligt för alla, men att det finns en positiv energi och ett stort engagemang.

”Vi behöver våga mer och ha större tillit till medarbetare och invånare,” var en återkommande tanke. Även vikten av att låta politiken spela en större roll i att skapa förutsättningar för arbetet lyftes fram.

Avslutningsvis talade Kelly Odell, strategisk utbildare vid Astrakan, om de förändringsprocesser som pågår. ”Det är okej att inte veta exakt vart man ska i början,” sa Odell, ”men nu går ni in i nästa fas där det är dags att prioritera och fokusera.” Han betonade att långsiktig förändring kräver kontinuitet, stöd från ledningen och en känsla av gemensamt ansvar.

En givande dag

Det var en givande konferensdag, tyckte Härnösands kommuns God & nära vård-samordnare Ingrid Dahlstedt Klint:

- Det är stor skillnad idag jämfört med för tre år sedan när vi träffades första gången. Det märks både i stämningen och när man pratar med deltagarna att arbetet har gått framåt. Väldigt många fler förstår vilken omställning som behöver göras och det finns ett helt annat driv hos alla.

Läs mer om God & nära vård här. Länk till annan webbplats.

Läs mer om God & nära vård i Härnösand här.