Leva

Leva i Härnösand

I Härnösand har du nära till det mesta och det bästa. Här kan du leva det enkla livet och ta vara på allt som Höga Kusten erbjuder. Hämta på förskolan och vara på badstranden eller i slalombacken en kvart senare. Förverkliga dina intressen och uppleva natur och kultur. Se gärna filmen här nedan.

Ditt nya liv i Härnösand

På den här sidan hittar du information och länkar till ditt nya liv i Härnösand. Du kan se vilka skolor och förskolor som finns, vad du kan göra på fritiden och hur du tar dig fram.

Skola och förskola

I Härnösand finns både kommunala och fristående skolor och förskolor. Vårt gymnasium har nio nationella program och ytterligare sex nationella program på lärlingsutbildningen.

På Musik & Kulturskolan finns möjlighet att lära sig massor av olika instrument eller dans, drama och bild. Kristinaskolan är en specialskola för döva och hörselskadade barn med elever från hela Norrland.

Här kan du läsa mer:

Barn i skolbänk

Fritid

Med nära till allt blir fritiden rikare. I Härnösand finns aktiviteter, fritidsanläggningar och föreningar för alla. Och finns det inte är det bara att starta en ny aktivitet eller förening. Här är det inte bara nära till allt geografiskt utan även nära mellan människor och korta beslutsvägar.

Fritidsanläggningar

Den största fritidsanläggningen är Högslätten med arenor för ishockey, bandy, curling, fotboll, friidrott, handboll, innebandy, tennis och badminton samt skid- och motionsspår, gym både ute och inne och bastu.

Andra stora fritidsanläggningar är Vårdkasen med utförsåkning, mountainbikebanor och skid- och motionsspår, Simhallen med gym, gruppträning och relaxavdelning och Bondsjöhöjdens IP med fotbollsplan, utegym och skid- och motionsspår.

Aktiviteter

Fiska i Värptjärn, gå på jazzklubben, surfa på Smitingen, lek och lär på Technichus eller ta en loppisrunda. Eller någonting helt annat.

På vår sida Upplev Härnösand hittar du allt som finns att göra här. Och som sagt. Hittar du inte det du söker är det bara att köra igång något eget.

Läs mer på sidorna Upplev Härnösand

Föreningar

I Härnösand finns drygt 400 föreningar, till exempel Friluftsfrämjandet, Härnösands Brukshundsklubb, Bäverteatern, Härnö Bridgesällskap, Ångermanlands Kaninhoppare, Hernö Cruisers, Spiritualistiska föreningen, Tango Nuestro och många, många fler. Letar du efter någon särskild sorts förening så finns föreningsregistret.

Här kan du läsa mer om Härnösands föreningsliv

Här kan du söka i föreningsregistret

För unga

Härnösands fritidsgård riktar sig till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Där finns många aktiviteter och ibland ordnas konserter, disco, turneringar och filmvisningar.

Läs mer om Härnösands fritidsgård här

skidåkare i skogen
tre ungdomar spelar musik på jazzklubben Metropol
flicka på isbana
hund med vatten i bakgrunden

Kommunikationer

Härnösand ligger bara fem mil från Sundsvall och på pendlingsavstånd även från Timrå, Kramfors och Örnsköldsvik. Kollektivtrafiken inom kommunen är subventionerad och ett månadskort kostar bara 50 kronor.

Här nedan hittar du länkar till olika aktörer när det gäller resor både inom och utanför kommunen.

Tåg

Från Härnösand Central tar du dig enkelt både söderut och norrut med tåg.

Flyg

Inom några mil finns två flygplatser. Från Sundsvall-Timrå går även en del charterresor utomlands.

Buss

I Västernorrlands län är det DinTur som organiserar kollektivtrafiken. I Härnösands kommun är busstrafiken subventionerad. Med Härnösandskortet betalar du 50 kronor för ett månadskort. Barn och ungdomar 7-19 år åker gratis med Barnkortet. Med Y-buss kan du göra längre bussresor.

Taxi

Hyrbilar

tåg vid station
Buss i centrum
Resekortet Härnösand

Härnösands resekort

Härnösands kommun gör inget urval på den här sidan utan försöker visa en fullständig förteckning av företag. Om ditt företag borde finnas med men inte gör det, kontakta då Härnösands kommun via kommunikationsavdelningen@harnosand.se

Vacker solnedgång

Visst är det lätt att känna att det aldrig riktigt blir tid för det där viktiga i livet. I Härnösand är det nära till allt som är viktigt och du får möjlighet att leva livet på dina egna villkor.

Livligt i hamnen

Härnösand är en driven stad med ett aktivt näringsliv. Vill du starta företag? Eller letar du efter nästa drömjobb. Välkommen till Härnösand!

Vackra trähus på Östanbäcken

I Härnösand har du stora möjligheter att hitta ditt sätt att bo. Du kan välja mellan att bo i stadskärnan, i lugna stadsnära bostadsområden eller på en levande landsbygd.