Härnösands teater 50 år.

Välkommen att fira Härnösands teater 50 år - 2021

Ridån har gått upp, röda mattan är utrullad, teatern är redo och väntar på dig. Jubileumsveckan pågår 16 - 22 oktober 2021 och bjuder in er till ett fantastiskt program.

Under veckan kan du ta del av musik i olika former, teaterföreställningar för barn och vuxna. Även dans, slagverk och paradorkester finns på plats. En utställning med affischer från teaterns första föreställningar fram tills idag finns att ta del av. 16 oktober delas den fina utmärkelsen Kulturhjärtat ut till en person/förening som har ett brinnande hjärta för kulturen!

Varmt välkommen till Härnösands teater!

Program

Lördag 16 oktober

OBS! Ändringar i programmet kan komma att ske.

14.00-18:00 Öppet hus på teatern - Kostnadsfritt.
Teateraffisher genom tiderna, kortfilmer med kulturkändisar i Härnösand, ta del av det nya kulturprogrammet, försäljning av enklare fika av Mathias by Royal. Gratis popcorn och ballonger för de yngsta.

14:00 -16:00 Kulturkändisar - Lilla scen

En handfull kortfilmer med några av Härnösands kulturkändisar; kulturminister Amanda Lind, skådespelarna Jens W Nilsson, Victor Wigardt och Lars T JOhansson samt Härnösands riksteaterförenings ordförande Karin Digné.

14:00 - 16:00 Nya kulturprogrammet - Foajén
Möt kulturchef Elisabeth Oxelhöjd och Johan Sundqvist från kommunstyrelsen som har varit med och arbetat fram programmet samt fattat beslut om programmet.

15.00 Härnösands Paradorkestern - Foajén
Teatern hyllas med pompa och ståt. Härnösands egna orkester med drillare intar Foajén.

16:00 One One One med Norrdans - Foajén
Säreget, intimt, provocerande och underhållande. Mitt i rummet och samtiden.

16:30 Teaterbaren öppnar. Drop-in
Välkommen till Teaterbaren, Royal by Mathias. Här kan du köpa enklare fika, snacks samt något att dricka. Rättigheter finns. Teaterbaren är öppen både före och i pausen av föreställningarna.

16:30 New Education for Contemporary Dance - Lilla scen
Dansföreställning med elever från Härnösands folkhögskola bjuder på olika, korta dansverk.

17:00 Invigningstal och utdelning av Kulturhjärtat - Foajén
Under ledning av Johan Bodin Eriksson medverkar Härnösands slagverksensemble i invigningen.
Johan Sundqvist från kommunstyrelsen och kulturchef Elisabeth Oxelhöjd gratulerar teatern och berättar om dess histora och framtid. Den fina utmärkelsen Kulturhjärtat delas ut till en person/föreningen som har ett brinnande hjärta för kulturen i Härnösand i både ord och handling.

Kulturhjärtat.

Kulturhjärtat av Kerstin Lindström.

18:00 Jubileumskonsert med Nordiska Kammarorkestern - Stora scen

De spelar den brittiske kompositören Edward Elgars Cellokonsert, Elvira Andrées Konsertuvertyr och Johannes Brahms andra symfoni.

Cellisten Amalie Stalheim är solist och tillsammans med Nordiska Kammarorkestern, under ledning av dirigent Eva Ollikainen, bjuder de på en konsert i världsklass.

Nordiska Kammarorkestern

Elfrida Andrée, den svenska pionjären som kvinnlig kompositör skrev 1873 den majestätiska Konsertuvertyr i D-dur. Det blir det andra numret, och denna jubileumskonsert avslutas med Johanns Brahms andra symfoni ‒ ett mästerverk vars klangvärld ibland liknas vid de glittrade vattendragen i Pörtschach am Wörthersee, orten där Brahms befann sig n

Att just cellon är ett älskat instrument brukar förklaras med att dess klang liknar den mänskliga rösten. Nu tolkar hon Edward Elgars cellokonsert ‒ något av det vackraste som skrivits för cello.

Pris: 150 kr Skolungdom: gratis.
Arrangör: Härnösands musiksällskap

Söndag 17 oktober

OBS! Ändringar i programmet kan komma att ske.

15.00 Dagboksblad med Teater Soja - Lilla scen

Dagboksblad - anghående then forskrecklighe jakten på gossen Otto Sarkman gienom Westernorlanden anno 1721 – 1722.

Pjäsen handlar om skeppsgossen Otto Sarkman som flytt kriget i den finska delen av Sverige och hamnat i Sundsvall på våren 1721.

Strax därefter börjar rykten gå om ryska härjningar och bränningar av städer och byar längs norrlandskusten. Otto blir tvungen att ge sig av från Sundsvall och hamnar, på grund av diverse omständigheter, på olika platser i Västernorrland med nedslag i häxprocesser och hällristningar.Pjäsen är samtidigt en berättelse om en flyktingpojke som flyr till Sundsvall och sedan tvingas fly i det nya landet men som till slut finner en fristad och kan börja studera. Historien berättas på ett humoristiskt sätt med ett medryckande och spännande skådespeleri!

Dagboksblad

Pris: 70 kr
Från: 7 år
Längd: 55 minuter.

Manus: Sofia Andersson och Jan Boholm.
Regi: Marie-Thérèse Sarrazin.
Scenografi/kostym, affischidé och illustration: Elsie Nyman.
Medverkande: Sofia Andersson, Jan Boholm, Jonas Jonsson.
Arrangör: Härnösands riksteaterförening

Tisdag 19 oktober

OBS! Ändringar i programmet kan komma att ske.

18:00 Teaterbar, livemusik och mingel. Drop-in

Kom i rätt stämning inför kvällen och njut av musik som andas 40- tal med Marta Parkman, Patrik Grundström och Patrik Källström.

19:00 En handelsresandes död med Teater Västernorrland - Stora scen SLUTSÅLT

Ett drama som rör sig i tid och rum, med stor ensemble fylld av magisk realism. Ett av den amerikanska dramatikens stora verk, Arthur Millers En handelsresandes död.

Den folkkäre skådespelaren Lennart Jähkel får äntligen göra sin drömroll. Han är Willy Loman, en drömmande, högmodig, utbränd handelsresande på väg mot sitt sammanbrott. Du förflyttas till Brooklyn, New York. Året är 1949 och du får följa den handelsresande säljaren Willy Loman och hans familj under ett dygn, Willys sista i livet. Det är ”Den amerikanska drömmens” storhetstid, men Willy Loman är den stora förloraren.En handelsresandes död är ett starkt socialt drama som förkroppsligar den ouppnåeliga och svårfångade amerikanska drömmen.

En handelsresandes död

Pris: Vuxen 325 kr, ungdom 125 kr

Längd: 3 tim och 20 min. Inklusive 20 min paus.

Medverkande:
Lennart Jähkel, Åke Arvidsson, Albin Grenholm, Robert Hannouch,
Lars T Johansson, Gisela Nilsson, Victor Wigardt och Ellen Hennig Öhrström.

Konstnärligt team:
Av: Arthur Miller.
Regi: Rasmus Lindberg.
Scenografi/kostym: Stine Martinsen.
Producent: Teater Västernorrland. Länk till annan webbplats.

Arrangör: Härnösands riksteaterförening.

Onsdag 20 oktober

OBS! Ändringar i programmet kan komma att ske.

18:30 Teaterbar, livemusik och mingel. Drop-in
Musik med Maja Källström, saxofon och Patrik Källström, piano.

Maja Källström är årets Öbacka Jazz&Blues stipendiat med motiveringen "Maja är en begåvad och ambitiös ung musiker och en välmeriterad stipendiat!

20.00 Konsert med Louise Hoffsten - Stora scen

Sångerskan och munspelaren Louise Hoffsten och Richard Krantz på gitarr underhåller med musik från hennes 30 åriga karriär som folkkär artist.

Pris:
Vuxen 210 kr, ungdom 100 kr

Medlem i Öbacka Jazz och Blues: Vuxen 160 kr, ungdom 60 kr.

Arrangör: Öbacka Jazz och Blues

Louise Hoffsten

Torsdag 21 oktober

OBS! Ändringar i programmet kan komma att ske.

18:00 Teaterbar och mingel. Drop-in

18:30 Konsert NYMUS x 4

18:30 - Foajén Mezzosopranen Helena Gedda, flöjtisten Christine Amcoff och pianisten Matti Busch framför musik av 1900- och 2000-talstonsättare: moderna sånger och nyskrivna verk för sång och flöjt, liksom arior ur samtida operor.

19:30 - Lilla scen Nyskriven elektroakustisk musik (EAM) för högtalare av elever vid Ljudkonstkursen, Hola Folkhögskola, respektive Tonsättarskolan Kapellsberg vid Härnösands Folkhögskola. Jörgen Häll, Björn Eriksson

20:30 - Stora scen Sopranen Anna Hanning och pianisten Pia Giger ger ett program med samtida romanser och operaarior av samtida svenska tonsättare.

21:30 - Lilla scen Aleatoriska ensemblen framför improvisations-verket "Alea iacta est" med en kombination av elektroniska och akustiska klanger.

Bland tonsättarna som representeras under kvällen har flera anknytning till Västernorrland: Peter Lyne, Jörgen Häll, David Saulesco, Fredrik Högberg och Björn Eriksson.

Arrangör: Föreningen Nymus

Entré: 100 kr köpes på plats.

Fredag 22 oktober

OBS! Ändringar i programmet kan komma att ske.

18.00 Föreställning: Trio smack med Dotterbolaget - Lilla scen

En clowntrio jobbar på fullaste allvar med att roa publiken. De bjuder på en fysisk föreställning med magitricks, jonglering, enhjulingsnummer och clowneri. Trio Smack har lockat många barn och vuxna till stora, härliga gapskratt.

Pris: 70 kr

Medverkande
Trevor Lewis, Karin Bergstrand , Camilla Persson.

Konstnärligt team
Trevor Lewis, Karin Bergstrand , Camilla Persson, Stacey Sacks , Axel Adlercreutz, Baha Swidan, Claes Åström, Nalle Laanela.

Producent: Schiller-Theater, Berlin

Arrangör: Härnösands riksteaterförening


Trio Smack