flygbild över ett skogsområde med en illustrerad stor fabrik

Torsboda Industrial Park

I Torsboda Industrial Park ska det världsledande green tech-företaget PTL – en av Northvolts viktigaste leverantörer - bygga en batteridelsfabrik. En miljardsatsning som initialt beräknas skapa 1 900 jobb på Torsboda-siten.

Följ projektet på Torsboda Industrial Parks hemsida Länk till annan webbplats.

Vad händer nu?

Augusti 2023

Timrå kommun antar detaljplanen för Torsboda Nord, där ytterligare en eller flera aktörer kan etablera elintensiv industri.

Maj 2023

Företaget PTL meddelar vid en pressträff 2023-05-04 att de skriver avtal med Torsboda Industrial Park. Avtalet innebär en miljardsatsning som initialt beräknas skapa 1900 jobb på Torsboda-siten.

2022-2023

Arbetet går vidare med att hitta en eller flera intressenter för en etablering i Torsboda.

Januari 2022

Volvo och Northvolt meddelar att de väljer att etablera fabriken i Göteborg, men Torsboda är med i kampen in i det sista.

Sommaren 2021

Volvo och Northvolt deklarerar att de söker en plats för en gemensam batterifabrik. Kommunerna kring Torsboda börjar jobba på ett erbjudande.

Projektet

Torsboda Industrial Park är en av Europas bästa sajter för en elintensiv industri. Allt en sådan industri behöver finns på plats, till exempel:

  • Stor yta
  • Mycket el
  • 100 procent grön el
  • Låga energipriser
  • Bra logistik
  • Pendlingsavstånd till tre olika tätorter

Området

Torsboda ligger i Timrå kommun, mitt emellan Härnösand och Sundsvall. Industriområdet ligger alldeles intill E4, på båda sidor om vägen. Även järnvägen går precis förbi området.

På fem minuters avstånd ligger Sundsvall Timrå Airport och inom 25 minuter finns fyra hamnar. I Sundsvall finns även en logistikpark.

Kontakt

Vill du ha mer information, kontakta:

Uno Jonsson, tillväxtchef
070-648 25 11, uno.jonsson@harnosand.se