Isbrytaren Frej besöker Härnösand

Isbrytaren Frej.

Under hösten besöker Sjöfartsverkets isbrytare några utvalda städer i Sverige varav Härnösand är en. Syftet är att få fler att intressera sig för att arbeta inom sjöfart. Det kommer finnas något att upptäcka för besökare i alla åldrar.

Tid och plats

Lördag 21 oktober
10.00-16.00

Djuphamnen i Härnösand
Ingång från Varvsgatan

Aktiviteter

  • Studiebesök ombord på isbrytaren Frej
    Se hur fartyget ser ut på insidan, prata med besättningen, besök bryggan där kaptenen sitter, maskinrummet som är skeppets hjärta, hälsa på i hytterna och kabyssen. Studiebesöket tar 30-45 minuter. Observera att inga väskor får tas med ombord!
  • Gå ombord på Sjöfartsprogrammets skolfartyg Polstjärnan

I Djuphamnen kommer du även att kunna träffa på Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, Höga Kusten Destinationsutveckling, Kriminalvården, Räddningstjänsten, Härnö Outdoor Lodge och Smulans Café & Glass.

Parkering

Inga bilar får parkera i hamnområdet eller på Varvsgatan (sträckan från Varvsallén till Norbergs Marin & Maskin).

Parkeringar i närheten finns vid Härnösands centralstation, grusytan vid Holmgatan/Krukmakargatan, industritomten på baksidan av Dollarstore, Härnösands bilmuseum, vid Nybron och Erikshjälpen.

Varmt välkomna!

Frej - systerfartyg till Atle och Ymer

Frej sjösattes 1974, är 105 m lång, 24 m bred och tar knäcken även på tuffare isar med sina 9 500 ton. Frej är systerfartyg till isbrytarna Atle och Ymer och levererades till Sjöfartsverket den 30 september 1975. Hon blev därmed den andra svenska isbrytaren i Atleklassen. Liksom de andra fartygen i samma klass är Frej ypperlig för att bemästra alla issituationer som kan uppstå i Bottniska viken och Östersjön. En rolig kuriosa är att 1990 blev fartyget och dess besättning föremål för en film av den franske regissören och etnologen Jean Rouch.