Välkommen till Ploggarundan

En ploggastation på Kronholmen.

Plogging och motion blir allt mer populärt. Tillsammans med Plogga vill Härnösands kommun därför engagera invånare och besökare i en hälsosam skräpplockarvåg. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Fem ploggastationer finns nu längs en motionsrunda som vi kallar för Ploggarundan - i stationerna kan du kan hämta en plogga påse.

Plogga Challenge - Ta en påse och bli en miljöhjälte när du är ute och motionerar!

Vad är Plogga?

Erik Ahlström.

Erik Ahlström som grundade ploggarörelsen var med och ploggade i Härnösand i maj 2019.

Plogga är ett initiativ och en förening som startades 2016 och blev ett av 38 ord som letade sig in på Språkrådets nyordslista 2017. Plogga betyder plocka skräp och jogga - men det går såklart lika bra att promenera, cykla, simma, surfa eller annat i samband med att du plockar skräp när du är ute.

Läs mer: Plogga Länk till annan webbplats.

Här hittar du Ploggarundan och stationerna

Ploggarundan går längs en sträcka som börjar vid gång- och cykelbron i anslutning till Bryggaren Strand på Härnön och går sedan hela vägen till piren på Kronholmen på fastlandet, via Mellanholmen och Nattviken. Ploggarundan är ca 2,5 kilometer lång.

Fem ploggastationer finns markerade på kartan tillsammans med närmaste hundlatriner och återvinningscentraler.

Så slänger du skräpet

En vanligt förekommande fråga är var man ska göra av skräpet. Här kommer några tips om hur du kan plocka hem en medalj i Plogga Challenge.

Så får du

GULD: Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna även påsen.

SILVER: Ta med skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra det med!

BRONS: Släng det i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

Tips från Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats. anpassad av Härnösands kommun.

Hitta fler motionsrundor och aktiviteter

I Härnösand finns flera fina vandringsleder. En del är korta, andra längre, flera är relativt lätta, någon riktigt krävande. Gemensamt för alla lederna är att de tar dig ut i Härnösands fantastiska natur. Du hittar mer information på www.harnosand.se/vandra.

Eller prova något av våra utegym eller bada och relaxa i vår fina simhall. Eller något helt annat. Läs mer om Idrott och motion i Härnösand.

Dela gärna med dig av skräpet

Att synas och höras kan bidra till att ändra attityder till skräpet. Så tipsa gärna andra dela med dig av din ploggarunda. Du kanske har en egen runda? Tack för att du hjälper till att hålla #mitthärnösand rent, snyggt och tryggt. Dela dina bilder genom att tagga dem med #mitthärnösand när du lägger upp bilder i sociala medier.

Har du hittat skräp som är svårt att få med sig på Ploggarundan? Lämna gärna en synpunkt och felanmälan - www.harnosand.se/felanmalan Länk till annan webbplats.. Du kan också ringa in till Servicecenter: 0611-34 80 40 så får du hjälp att rapportera skräpet. Härnösands kommun vill ge dig bra hjälp och service.

Är ploggapåsarna slut?

Oj! Är påsarna slut. Tack för att du låter oss veta att det är dags att fylla på. Ring Servicecenter på telefon 0611-34 80 00 för att informera att påsarna är slut.

Härnösands kommun är sedan början av år 2018 en licenserad Plogga ambassadör och har med det ansvar för att hålla en skräpfri zon i närområdet. Därför skapades Ploggarundan - en motionsrunda som kan bidra att förändra attityder till skräpet samtidigt som det kan få fler att må bättre när de ändå är ute och rör på sig.

Fem ploggastationer monterades upp i samband med Hela Sverige plockar skräp 2021 som annordnas av Håll Sverige Rent.