park med kyrktorn och sol i bakrunden

Härnösands vackra, vita domkyrka

Domkyrkan är en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader och omvittnat vacker både inuti och utanpå.

Den nuvarande kyrkan stod färdig 1846 efter ritningar av Johan Adolf Hawerman. Den ersatte den ursprungliga kyrkan från 1593 som stod på samma plats.

Praktfulla inventarier

Inuti kyrkan finns många fina och praktfulla inventarier från olika epoker. Några exempel är Altartavlan med motiv från Golgata av David von Cöln, de fyra ljuskronorna från 1600-talet och dopfunten, ett spanskt rokokoarbete i silver från 1777.

Domkyrkans orgel är byggd 1975 och har 57 stämmor. Den ståtliga orgelfasaden är dock mycket äldre, från 1700-talets Cahmanorgel.

Stor renovering

Domkyrkan har renoverats ett antal gånger. Den fjärde och största renoveringen gjordes 2010-2011. Förutom allmän restaurering och målning av väggar och inventarier öppnades domkyrkans kor upp med två nya kapell. Då inköptes även en ny kororgel, byggd av firman Fratelli Rufatti i Padova, Italien.

Känd regnbågsmatta

Härnösands domkyrka är också känd för sin 17 meter långa regnbågsmatta som invigdes 2014. Bakgrunden är att trappan som leder upp till kyrkan målades i regnbågens färger en natt 2013. Färgen togs bort, men den dåvarande domprosten Tor Frylmark ville skapa en permanent lösning för att manifestera mångfald och människors lika värde. Det blev en regnbågsmatta.

Läs mer på Svenska kyrkans sida om Härnösands domkyrka Länk till annan webbplats.

trägravyr. vy över härnösand med domkyrkan
altargången i härnösands domkyrka
matta i regnbågsmänster i en kyrkgång