Publicerad
Elever och kockar lagade framtidens skolmat tillsammans med matinfluencern Susanne Jonsson

Hur ska skolmaten se ut i framtiden? Den frågan stod i centrum när elever från både Murbergsskolan och gymnasiet samlades på Navet den 18 november.
Tillsammans med kockar, kostchefer och matinfluencern Susanne Jonsson Länk till annan webbplats. testade de nya vegetariska rätter med fokus på hälsa, miljö och lokalproducerade råvaror.
Varför?
Målet är att göra skolmaten både godare och mer hållbar. Det betyder mer grönt, mindre kött och fler råvaror från lokala producenter. Navet är redan ett föredöme, där serveras 100 % svenskt eller lokalproducerat kött.
Vad lagades?
Fyra vegetariska varmrätter stod på menyn:
- Blomkålslasagne
- Vitkålsgratäng
- Ratatouillepaj
- Blomkålsbaserad mac & cheese
Dessutom gjordes sallader och två efterrätter: frukt- och bärkompott med vaniljyoghurt och chokladyoghurtmousse. Favoriten? Blomkålslasagnen!
Elevernas tankar
- Kul att vi fick vara med och ge våra åsikter. Det är ju ändå vi som ska äta maten till slut, sa två elever från TE25 på Härnösands gymnasium, Ines Fräjdin och Lotta Frank. Flera av eleverna som var på plats tyckte att fler elever borde få chansen att vara med, för att våga smaka nytt.
Vad händer nu?
De bästa rätterna går vidare till ett pilottest i skolköken. Nästa workshop blir våren 2026. Målet? Skapa skolmåltider som är goda, klimatsmarta och inspirerande.
Klicka på bildspelet nedan för att se bilder från dagen.
Dela sidan
