Publicerad

Fantastiska pepparkakshus i gymnasiets tävling

tio ungdomar vid ett pepparkakshus

Några av eleverna på estetiska programmet som skapat det vinnande pepparkakshuset.

När gymnasiets sistaårselever bakar pepparkakshus så sprudlar kreativiteten. Allra finast tyckte juryn att estetiska programmets bidrag ”Tomteverkstaden” var.
− Vi tar många svåra beslut i vårt vardagliga jobb, men det här var nog det svåraste jag varit med om, säger skolchefen Roland Bång, en av jurymedlemmarna.

Pepparkakshusbaket ingår i den prestigefyllda tävlingen Guldmössan om vilket program som ska få gå först ut på trappan när det är dags för studentdag. Att ambitionsnivån är hög råder ingen tvekan om. Det vinnande bidraget från estetiska programmet är mycket detaljrikt och fantasifullt.

− Det var kul att inreda insidan av huset, det är inte så vanligt, säger vinnarna.

De hade en grundidé och en ritning till sitt hus, men har kommit på nya idéer under tiden som de har bakat och byggt. En hel dag och tre kvällar tog det att skapa det vinnande bidraget med scener från den klassiska tomteverkstaden från Kalle Anka på julafton.

Juryn, som förutom Roland Bång bestod av skolnämndens ordförande Monica Fällström och verksamhetschefen Andreas Krasser, hade ingen lätt uppgift, men var till slut enig i sitt val. På andra plats kom teknikprogrammets version av Vårdkasen och trea blev ”Orangeriet”, en skapelse av restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Bland tävlingsbidragen fanns även Rådhuset, ett sagoslott och nästan hela Paris, med Eiffeltornet, Notre Dame och Triumfbågen (se bildspel nedan)

Men ingen slog alltså esteternas Tomteverkstad. Ska ni festa på pepparkakshus nu?

− Nej, vi hoppas att det kan få stå på något äldreboende nu.