Samlade nyheter från Härnösands kommun

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Hur förberedd är du om elementen kallnar och kylen blir varm?

  ljus, fotogen, pasta, vattenflaskor, batterier, varma kläder, medicin, kontanter Vid en allvarlig storm, it-störning eller väpnad konflikt kan det vi tar för givet sluta att fungera. Därför är det bra att vara förberedd. Det viktigaste är att ha mat, dricksvatten,
  värme och möjlighet att ta emot viktig information. Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla hjälpas åt. Sakerna på bilden är sådana som är bra att ha hemma.
 • Publicerad i Kultur & fritid

  Konsthallen är stängd 29-30 september

  Härnösands konsthall speglar sig i Östra kanalen. Torsdag-fredag 29-30 september håller Härnösands konsthall stängt för verksamhetsplanering.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Socialnämnden bjuder in till öppet sammanträde

  Rådhuset. På måndag 3 oktober klockan 18.00 har du möjlighet att vara med vid socialnämndens sammanträde i kommunfullmäktigesalen i Rådhuset.
 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Så funkar det - För dig som vill bli familjehem

  Har du funderat på att ta emot ett barn eller en ungdom i ditt hem, eller har du erfarenhet av att vara familjehem men vill veta mer om Gemensam familjehemsorganisation, då är du välkommen till en personlig digital infoträff.
 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Vägarbete vid Tobaks

  En trekantig vägskylt med gul botten och röd ram. I det gula syns en vägarbetare med en spade. Måndag 26 september börjar ett vägarbete vid Tobaks. Det gäller den nedersta delen av Strengbergsgatan, i anslutning till korsningen med Fiskaregatan. Passagen under portalen kommer att vara helt avstängd för biltrafik.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Kommunfullmäktige i webb-TV

  Härnösands rådhus. På måndag 26 september håller Härnösands kommunfullmäktige sammanträde. Du kan se sammanträdet i webb-TV i direktsändning eller i efterhand här på kommunens hemsida.
 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Är du orolig över vinterns elpriser?

  En villa i ett vinterlandskap. Var med på en webbföreläsning för villaägare. Visste du att mer än hälften av husets energianvändning går till uppvärmning?
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Utsprångskajen ska renoveras

  ett stort segelfartyg vid en kaj där många människor finns Utsprångskajen ska renoveras till sitt ursprungliga skick. Det beslutade ett enigt kommunfullmäktige i juni när en tioårig investeringsplan antogs. Bygget av kajen beräknas ske 2024-2026.
 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Nedräkning till inflytt på Lövudden

  Visning av nya bostadsrättsradhusen på Lövudden. Nu är Härnösands nyaste bostäder i princip klara för inflyttning. Under tisdagen visade byggherren Lillskär upp de nybyggda bostadsrättsradhusen på Strandängsvägen alldeles intill Södra sundet. Alla de tolv radhusen är sålda och den 29 september får ägarna nycklarna till sina nya hem.
 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Sök bidrag ur fonder

  Morgondimma vid en sjö. Nu finns det möjlighet att söka bidrag från fonder.
 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Föreläsning om demenssjukdomar för gode män och förvaltare

  Sambibliotekets övre entré. Som god man eller förvaltare kan man behöva råd, stöd och kunskap om demenssjukdomar samt vilket förhållningssätt som är bäst gentemot den person som är sjuk.
 • Publicerad i Näringsliv och företag

  Rösta fram årets företag i Härnösand 2022!

  Puffbild för Företagsgalan 2022. Juryn har gjort sitt urval. Nu är det dags för Härnösandsborna att rösta fram vinnarna av årets företagspriser i Härnösand. Priserna delas ut på Företagsgalan den 13 oktober.
 • Publicerad i Kultur & fritid

  Nytt elljusspår i Ramvik

  ett skidspår fotograferat uppifrån. I spåret syns två skidspetsar. Under hösten ska Ramvik få ett nytt elljusspår. Det är den så kallade ”sprintbanan” på 1,1 kilometer vid Ramviks skidstadion som får belysning.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Kostavdelningen söker timvikarier till skolköken

  En salladsskål som står på en buffé. Gillar du bra mat och glada barn? Bra! Just nu söker Härnösands kommun timvikarier som kan arbeta i kommunens förskole- och skolkök.
 • Publicerad i Barn & utbildning

  Utbildningsmässa på Sambiblioteket

  En tjej i gul skyddshjälm och hörselkåpor tittar in i kameran. Funderar du på att börja studera? Välkommen på utbildningsmässa! Visste du att det finns över 50 yrkesutbildningar i Härnösand? Måndag 19 september klockan 13-16 bjuder Härnösands kommun och Arbetsförmedlingen in till mässa på plan 4 i Sambiblioteket.
 • Publicerad i Kultur & fritid

  Höstens första vernissage på Härnösands Konsthall

  Bilder på aktuella utställningar Torsdagen den 15 september invigs höstens första utställningar på konsthallen. Dörrarna står öppna kl. 18:00 - 20:00 och det bjuds på samtal, mingel och lättare tilltugg. Alla är välkomna, fri entré!
 • Publicerad i Barn & utbildning

  Skolverket och SPSM flyttar ihop i Härnösand

  tre män på rad tittar in i kameran Nu är Skolverkets och Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) gemensamma kontor i Härnösand invigt. Kontoret är myndigheternas första gemensamma, men det ska följas av liknande kontor på ytterligare åtta orter i landet.
 • Publicerad i Barn & utbildning

  Brännaskolan anordnade festdag för läsningen

  Flicka sitter på skolgården och läser en bok. Stå på ett ben och läsa, sitta under ett bord och läsa, eller låta en digital tjänst läsa upp berättelsen. Alla sorters läsning är bra, och många provades på Brännaskolan den 8 september. Skolan förvandlade FN:s läskunnighetsdag till en festdag med läsaktiviteter för alla klasser.
 • Publicerad i Kultur & fritid

  Här kan du plocka äpplen på äppelplockardagen

  En kvinna som håller en korg med äpplen. På lördag 10 september kl 10-15 är trädgårdarna öppna för äppelplockning.
 • Publicerad i Näringsliv och företag

  Handeln i Härnösand ökar mest i länet

  två unga människor står vända mot varandra på en gågata. Handeln i Härnösand ökade med sex procent under 2021, mest i länet. Handeln med sällanköpsvaror ökade med hela nio procent.
 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Landsbygdskonferens Höga Kusten

  En familj i naturen. Boka in den 29-30 september 2022 i kalendern! Då är det dags för landsbygdskonferens Höga Kusten i Härnösand.
 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Pär Hägglund fick stipendium av drottningen

  fyra personer bredvid varandra, pär hägglund bredvid drottningen Stort grattis till vår verksamhetschef Pär Hägglund som fått Alzheimer Life-stipendiet 2022 av drottning Silvia. Pär får priset för att han utvecklat en metod för hur man tar hand om patienter med Alzheimer redan 3-4 veckor efter diagnos och till dess att sjukdomen gör att hen behöver mer avancerad omsorg. Utmärkelsen delas ut av Drottning Silvia på Drottningholms Slottsteater. Stipendiet instifta...
 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Politiska referensgrupper – en bra sak att fortsätta med

  Det ska bildas en politisk referensgrupp för ett nytt särskilt boende i Härnösand. Det bestämde kommunstyrelsen under tisdagen.
 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Så ska gång och cykelvägarna i Härnösand utvecklas

  Sommar och två cyklister som cyklar över en bro. Vatten och båtar nedanför. Kommunstyrelsen har antagit ett nytt gång- och cykelprogram, GC-program, med en tillhörande handlingsplan. Programmet talar om hur kommunen ska arbeta med gång- och cykelplaneringen.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Klart med finansiering till Kvinnojouren och Tjejjouren

  Kommunstyrelsen har beslutat om pengar till Kvinnojouren och Tjejjouren för 2023. Jourerna drivs i föreningsform och de hade ansökt om 852 000 kronor i föreningsbidrag. Kommunstyrelsen beslutade att de skulle få hela det ansökta beloppet.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Ökade skatteintäkter positivt för kommunekonomin

  flygbild över en stad som ligger vid vatten Kommunstyrelsen i Härnösand fick vid sitt sammanträde den här veckan ta del av en ekonomisk rapport över kommunens ekonomiska läge fram till och med juli månad. Rapporten visar ett resultat på +45 miljoner kronor, vilket är drygt 8 miljoner kronor bättre än budgetmålet. Största anledningen till de positiva siffrorna är större skatteintäkter än beräknat.
 • Publicerad i Barn & utbildning

  Härnösand satsar extra på matematik och språkutveckling

  Gruppbild på huvudlärare på huvudmannanivå i Härnösands kommun. Höstterminen 2022 har startat och nyligen träffades alla förstelärare i Härnösands kommun för en gemensam upptakt. Kommunen har valt att sätta extra fokus på matematik samt språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Åtta förstelärare på huvudmannanivå ska arbeta med att utveckla undervisningen på dessa områden i alla kommunens skolor.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Kassagirot har försvunnit

  kontanter i en ett sedelfodral 31 augusti var sista dagen då det gick att betala räkningar, göra kontoinsättningar, kontantuttag och sätta in dagskassa via Kassagirot.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Härnösandsfilm mot våld nominerad till Publishingpriset

  Filmen ”Tillsammans mot våld i nära relationer”, som Härnösands kommun har gjort i samarbete med Länsstyrelsen Västernorrland och produktionsbolaget Gabardin, är nominerad till Publishingpriset. 2019 vann filmen ”Mitt Härnösand” samma pris.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Säg vad du tycker om Härnösand

  illustrerad bild av två personer som går i stadsmiljö. Den ena säger: Jag har fått medborgarundersökningen. Den andra svarar: Vad bra. Den ska du svara på. Då är du med och påverkar framtiden i Härnösand. Nu är det dags för den årliga medborgarundersökningen. 1 200 slumpvis utvalda Härnösandsbor får chansen att tycka till om allt från kommunal service till hur Härnösand är som plats att bo och leva på.
 • Publicerad i Barn & utbildning

  Grattis Brännaskolan -
  Therese E Rahm och Kerstin Eriksson

  Gruppbild på elever, lärare, landshövdingen och en professor Brännaskolan och slöjdlärarna Therese E Rahm och Kerstin Eriksson får ett stipendium på 50 000 kronor från stiftelsen Företagsam skola. De får stipendiet för att vidareutveckla sitt arbete med återbruksslöjd.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Nytt råd ska samordna planering och exploatering

  flygbild över en stad som ligger vid vatten Ett nytt kommunalt politiskt råd har bildats i Härnösands kommun. Rådet för planering och exploatering (PEX-rådet) ska fungera som en samordnande part när det gäller samhällsplanering.
 • Publicerad i Kultur & fritid

  Anmäl din trädgård till äppelplockardagen – Palla hos mig

  En kvinna som håller en korg med äpplen. Har du mer äpplen än du behöver i din trädgård? Då kan du erbjuda andra att komma och plocka.
 • Publicerad i Barn & utbildning

  Härnösand får drygt 1,5 miljoner till kultur i skolan

  En elev sitter med en padda framför sig. Alla elever i Härnösand ska få möta och arbeta med kultur under sin skoltid. För fjärde året i rad arbetar Härnösands kommun utifrån modellen Kulturtrappan.
 • Publicerad i Kommun & styrning

  Hur förberedd är du om elementen kallnar och kylen blir varm?

  ljus, fotogen, pasta, vattenflaskor, batterier, varma kläder, medicin, kontanter Vid en allvarlig storm, it-störning eller väpnad konflikt kan det vi tar för givet sluta att fungera. Därför är det bra att vara förberedd. Det viktigaste är att ha mat, dricksvatten,
  värme och möjlighet att ta emot viktig information. Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla hjälpas åt. Sakerna på bilden är sådana som är bra att ha hemma.


 • Publicerad i Kultur & fritid

  Konsthallen är stängd 29-30 september

  Härnösands konsthall speglar sig i Östra kanalen. Torsdag-fredag 29-30 september håller Härnösands konsthall stängt för verksamhetsplanering.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Socialnämnden bjuder in till öppet sammanträde

  Rådhuset. På måndag 3 oktober klockan 18.00 har du möjlighet att vara med vid socialnämndens sammanträde i kommunfullmäktigesalen i Rådhuset.

 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Så funkar det - För dig som vill bli familjehem

  Har du funderat på att ta emot ett barn eller en ungdom i ditt hem, eller har du erfarenhet av att vara familjehem men vill veta mer om Gemensam familjehemsorganisation, då är du välkommen till en personlig digital infoträff.

 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Vägarbete vid Tobaks

  En trekantig vägskylt med gul botten och röd ram. I det gula syns en vägarbetare med en spade. Måndag 26 september börjar ett vägarbete vid Tobaks. Det gäller den nedersta delen av Strengbergsgatan, i anslutning till korsningen med Fiskaregatan. Passagen under portalen kommer att vara helt avstängd för biltrafik.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Kommunfullmäktige i webb-TV

  Härnösands rådhus. På måndag 26 september håller Härnösands kommunfullmäktige sammanträde. Du kan se sammanträdet i webb-TV i direktsändning eller i efterhand här på kommunens hemsida.

 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Är du orolig över vinterns elpriser?

  En villa i ett vinterlandskap. Var med på en webbföreläsning för villaägare. Visste du att mer än hälften av husets energianvändning går till uppvärmning?

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Utsprångskajen ska renoveras

  ett stort segelfartyg vid en kaj där många människor finns Utsprångskajen ska renoveras till sitt ursprungliga skick. Det beslutade ett enigt kommunfullmäktige i juni när en tioårig investeringsplan antogs. Bygget av kajen beräknas ske 2024-2026.

 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Nedräkning till inflytt på Lövudden

  Visning av nya bostadsrättsradhusen på Lövudden. Nu är Härnösands nyaste bostäder i princip klara för inflyttning. Under tisdagen visade byggherren Lillskär upp de nybyggda bostadsrättsradhusen på Strandängsvägen alldeles intill Södra sundet. Alla de tolv radhusen är sålda och den 29 september får ägarna nycklarna till sina nya hem.

 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Sök bidrag ur fonder

  Morgondimma vid en sjö. Nu finns det möjlighet att söka bidrag från fonder.

 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Föreläsning om demenssjukdomar för gode män och förvaltare

  Sambibliotekets övre entré. Som god man eller förvaltare kan man behöva råd, stöd och kunskap om demenssjukdomar samt vilket förhållningssätt som är bäst gentemot den person som är sjuk.

 • Publicerad i Näringsliv och företag

  Rösta fram årets företag i Härnösand 2022!

  Puffbild för Företagsgalan 2022. Juryn har gjort sitt urval. Nu är det dags för Härnösandsborna att rösta fram vinnarna av årets företagspriser i Härnösand. Priserna delas ut på Företagsgalan den 13 oktober.

 • Publicerad i Kultur & fritid

  Nytt elljusspår i Ramvik

  ett skidspår fotograferat uppifrån. I spåret syns två skidspetsar. Under hösten ska Ramvik få ett nytt elljusspår. Det är den så kallade ”sprintbanan” på 1,1 kilometer vid Ramviks skidstadion som får belysning.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Kostavdelningen söker timvikarier till skolköken

  En salladsskål som står på en buffé. Gillar du bra mat och glada barn? Bra! Just nu söker Härnösands kommun timvikarier som kan arbeta i kommunens förskole- och skolkök.

 • Publicerad i Barn & utbildning

  Utbildningsmässa på Sambiblioteket

  En tjej i gul skyddshjälm och hörselkåpor tittar in i kameran. Funderar du på att börja studera? Välkommen på utbildningsmässa! Visste du att det finns över 50 yrkesutbildningar i Härnösand? Måndag 19 september klockan 13-16 bjuder Härnösands kommun och Arbetsförmedlingen in till mässa på plan 4 i Sambiblioteket.

 • Publicerad i Kultur & fritid

  Höstens första vernissage på Härnösands Konsthall

  Bilder på aktuella utställningar Torsdagen den 15 september invigs höstens första utställningar på konsthallen. Dörrarna står öppna kl. 18:00 - 20:00 och det bjuds på samtal, mingel och lättare tilltugg. Alla är välkomna, fri entré!

 • Publicerad i Barn & utbildning

  Skolverket och SPSM flyttar ihop i Härnösand

  tre män på rad tittar in i kameran Nu är Skolverkets och Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) gemensamma kontor i Härnösand invigt. Kontoret är myndigheternas första gemensamma, men det ska följas av liknande kontor på ytterligare åtta orter i landet.

 • Publicerad i Barn & utbildning

  Brännaskolan anordnade festdag för läsningen

  Flicka sitter på skolgården och läser en bok. Stå på ett ben och läsa, sitta under ett bord och läsa, eller låta en digital tjänst läsa upp berättelsen. Alla sorters läsning är bra, och många provades på Brännaskolan den 8 september. Skolan förvandlade FN:s läskunnighetsdag till en festdag med läsaktiviteter för alla klasser.

 • Publicerad i Kultur & fritid

  Här kan du plocka äpplen på äppelplockardagen

  En kvinna som håller en korg med äpplen. På lördag 10 september kl 10-15 är trädgårdarna öppna för äppelplockning.

 • Publicerad i Näringsliv och företag

  Handeln i Härnösand ökar mest i länet

  två unga människor står vända mot varandra på en gågata. Handeln i Härnösand ökade med sex procent under 2021, mest i länet. Handeln med sällanköpsvaror ökade med hela nio procent.

 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Landsbygdskonferens Höga Kusten

  En familj i naturen. Boka in den 29-30 september 2022 i kalendern! Då är det dags för landsbygdskonferens Höga Kusten i Härnösand.

 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Pär Hägglund fick stipendium av drottningen

  fyra personer bredvid varandra, pär hägglund bredvid drottningen Stort grattis till vår verksamhetschef Pär Hägglund som fått Alzheimer Life-stipendiet 2022 av drottning Silvia. Pär får priset för att han utvecklat en metod för hur man tar hand om patienter med Alzheimer redan 3-4 veckor efter diagnos och till dess att sjukdomen gör att hen behöver mer avancerad omsorg. Utmärkelsen delas ut av Drottning Silvia på Drottningholms Slottsteater. Stipendiet instifta...

 • Publicerad i Stöd & omsorg

  Politiska referensgrupper – en bra sak att fortsätta med

  Det ska bildas en politisk referensgrupp för ett nytt särskilt boende i Härnösand. Det bestämde kommunstyrelsen under tisdagen.

 • Publicerad i Bygga, bo trafik & miljö

  Så ska gång och cykelvägarna i Härnösand utvecklas

  Sommar och två cyklister som cyklar över en bro. Vatten och båtar nedanför. Kommunstyrelsen har antagit ett nytt gång- och cykelprogram, GC-program, med en tillhörande handlingsplan. Programmet talar om hur kommunen ska arbeta med gång- och cykelplaneringen.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Klart med finansiering till Kvinnojouren och Tjejjouren

  Kommunstyrelsen har beslutat om pengar till Kvinnojouren och Tjejjouren för 2023. Jourerna drivs i föreningsform och de hade ansökt om 852 000 kronor i föreningsbidrag. Kommunstyrelsen beslutade att de skulle få hela det ansökta beloppet.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Ökade skatteintäkter positivt för kommunekonomin

  flygbild över en stad som ligger vid vatten Kommunstyrelsen i Härnösand fick vid sitt sammanträde den här veckan ta del av en ekonomisk rapport över kommunens ekonomiska läge fram till och med juli månad. Rapporten visar ett resultat på +45 miljoner kronor, vilket är drygt 8 miljoner kronor bättre än budgetmålet. Största anledningen till de positiva siffrorna är större skatteintäkter än beräknat.

 • Publicerad i Barn & utbildning

  Härnösand satsar extra på matematik och språkutveckling

  Gruppbild på huvudlärare på huvudmannanivå i Härnösands kommun. Höstterminen 2022 har startat och nyligen träffades alla förstelärare i Härnösands kommun för en gemensam upptakt. Kommunen har valt att sätta extra fokus på matematik samt språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt. Åtta förstelärare på huvudmannanivå ska arbeta med att utveckla undervisningen på dessa områden i alla kommunens skolor.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Kassagirot har försvunnit

  kontanter i en ett sedelfodral 31 augusti var sista dagen då det gick att betala räkningar, göra kontoinsättningar, kontantuttag och sätta in dagskassa via Kassagirot.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Härnösandsfilm mot våld nominerad till Publishingpriset

  Filmen ”Tillsammans mot våld i nära relationer”, som Härnösands kommun har gjort i samarbete med Länsstyrelsen Västernorrland och produktionsbolaget Gabardin, är nominerad till Publishingpriset. 2019 vann filmen ”Mitt Härnösand” samma pris.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Säg vad du tycker om Härnösand

  illustrerad bild av två personer som går i stadsmiljö. Den ena säger: Jag har fått medborgarundersökningen. Den andra svarar: Vad bra. Den ska du svara på. Då är du med och påverkar framtiden i Härnösand. Nu är det dags för den årliga medborgarundersökningen. 1 200 slumpvis utvalda Härnösandsbor får chansen att tycka till om allt från kommunal service till hur Härnösand är som plats att bo och leva på.

 • Publicerad i Barn & utbildning

  Grattis Brännaskolan -
  Therese E Rahm och Kerstin Eriksson

  Gruppbild på elever, lärare, landshövdingen och en professor Brännaskolan och slöjdlärarna Therese E Rahm och Kerstin Eriksson får ett stipendium på 50 000 kronor från stiftelsen Företagsam skola. De får stipendiet för att vidareutveckla sitt arbete med återbruksslöjd.

 • Publicerad i Kommun & styrning

  Nytt råd ska samordna planering och exploatering

  flygbild över en stad som ligger vid vatten Ett nytt kommunalt politiskt råd har bildats i Härnösands kommun. Rådet för planering och exploatering (PEX-rådet) ska fungera som en samordnande part när det gäller samhällsplanering.

 • Publicerad i Kultur & fritid

  Anmäl din trädgård till äppelplockardagen – Palla hos mig

  En kvinna som håller en korg med äpplen. Har du mer äpplen än du behöver i din trädgård? Då kan du erbjuda andra att komma och plocka.

 • Publicerad i Barn & utbildning

  Härnösand får drygt 1,5 miljoner till kultur i skolan

  En elev sitter med en padda framför sig. Alla elever i Härnösand ska få möta och arbeta med kultur under sin skoltid. För fjärde året i rad arbetar Härnösands kommun utifrån modellen Kulturtrappan.