Publicerad

Klimatvecka i skolornas matsalar

en kvinna med svart tröja och svart huckle står vid en disk med skålar med mat

Lena Öström på Hedda Wisingskolan har arbetat i skolmatsal sedan mitten av 1980-talet.

Den här veckan är det klimatvecka i alla skolors matsalar och även förskolor och äldreboenden får klimatsmart mat. Kommunens kostavdelning har komponerat en varierad meny med mycket grönt, men även lite fisk och kött.

Klimatveckan pågår i hela landet för att uppmärksamma matens påverkan på klimatet.

− Vi behöver minska mängden kött rejält, framför allt nöt- och fläskkött, och ersätta med gröna proteiner och mycket grönt över huvud taget, säger Anders Kjellberg, enhetschef på kostavdelningen.

Veckomenyn är inte helt köttfri, men köttet kommer från kyckling och kalkon och tillagas i maträtter där andelen kött är relativt liten.

− Vi behöver äta så varierat som möjligt, det är bäst för både hälsan och miljön, men med mindre kött och mera grönt. Det viktigaste med den här veckan är att öka medvetenheten om det.

Många skolor väljer att haka på och har till exempel smyckat matsalarna med vimplar och affischer. Det finns också filmer och material som skolpersonal och elever kan använda.

För kostavdelningen är den här veckan ingen isolerad företeelse utan mer som ett startskott.

− Vi har ett tydligt mål att minska utsläppen av koldioxid från vår verksamhet och kommer att fortsätta på den här vägen även i fortsättningen, säger Anders Kjellberg.

Så här ser veckans meny ut:

  • Måndag: Chili con carne (m kalkonfärs) alt. Chili sin carne (m anammafärs)
  • Tisdag: Chicken Tikka Masala alt. Cowboygryta m pulled vego
  • Onsdag: Ugns vegofärs, gräddsås alt. Grönsaksbiff crispy chili, morotstzatziki
  • Torsdag: Salsagratinerad fiskfilé alt. Hulken lasagne
  • Fredag: Nuggets ärta, äppelsås, pumpadipp m curry alt. Ananasgryta

Se en film om matens klimatpåverkan Länk till annan webbplats.