Publicerad

Härnösandselever vann första pris för film om hållbar konsumtion

Tre vuxna och tre elever. Alla glada, jublar och gör tumme upp.

Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg på Härnösands kommun, Marika Bystedt Gaulitz, Gånsviks choklad, eleverna Celina Sidmark, Signe Höglund och Joline Östman och Maria Åman från Hernö Gin.

En helt vanlig tur till affären, en kort kort film om hållbar konsumtion och produktion, gjord av elever på Härnösands gymnasium, vann idag första pris i tävlingen Unga reportrar. Det är en nationell tävling som arrangeras av Håll Sverige Rent och i vinnarfilmen har eleverna Joline Östman, Celina Sidmark, Nils Engberg och Signe Höglund som alla går Teknikprogrammet på Härnösands gymnasium intervjuat tre Härnösandsföretag.

Unga reportrar är en journalistiktävling inom miljö och hållbarhet för elever. Uppdraget är att sätta fokus på en lokal ekologisk hållbarhetsfråga, hur den går att lösa och vilken koppling den har till de globala målen. Tävlingen är del av den internationella tävlingen Young Reporters for the Environment och förstapriset är 10 000 kr till klassen.

De segrande härnösandseleverna har i sin film träffat de tre Härnösandsföretagen Gånsviks choklad, Hernö Gin och Sandlund/Hossain och intervjuat dem om hållbar produktion och hållbara val.

Bland finalisterna i tävlingen fanns ytterligare ett Härnösandsbidrag. Filmen Burken gjord av Albin Jonsson, Elliot Jonsson och My Marklund som även de går på Härnösands gymnasium.

I samband med att vinnaren presenterades kom några av de intervjuade företagen och kommunens hållbarhetsstrateg Daniel Johannsson till skolan för att hylla och grattulera alla duktiga elever.

Här kan du se filmerna:

En helt vanlig tur till affären Länk till annan webbplats.

Burken Länk till annan webbplats.