Publicerad
Internationella matsvinnsdagen
Internationella matsvinnsdagen är instiftad av FN och infaller den 29 september varje år. Målet är att halvera det globala matsvinnet till år 2030 och matsvinnsdagen är ett sätt att få både konsumenter och livsmedelsbranschen medvetna om att alla kan bidra.
Livsmedelsverket tipsar om hur du bäst förvarar frukt och grönsaker
Vilka frukter och grönsaker trivs i kylskåpet? Vilka vill ligga i rumstemperatur och vilka vill ligga mörkt?
De trivs i kylskåp
Frukter
- Apelsin
- Aprikos
- Bär
- Clementin
- Kiwi
- Mandarin
- Nektarin
- Persika
- Plommon
- Päron
- Vindruvor
- Äpple
Grönsaker
- Blomkål
- Broccoli
- Brysselkål
- Champinjon
- Färska örter
- Gul lök
- Groddar
- Kål
- Morot
- Palsternacka
- Purjolök
- Rödbetor
- Rödlök
De trivs i rumstemperatur
Frukter
- Banan
- Citrusfrukter (inte apelsin)
- Mango
Grönsaker
- Aubergine
- Avokado
- Basilika
- Gurka
- Paprika
- Tomat
- Zucchini (squash)
De trivs i mörker
Potatis
Potatis är lite speciell. Den ska förvaras mörkt och svalt, 12-15°C. Lägg den i en påse som inte släpper in ljus. Om potatisen ryms i kylskåpet kan du ha den där, annars i hemmets mörkaste och svalaste plats. Det kan vara ett skafferi, skåp eller förråd där temperaturen är lägre än rumstemperatur.
Affisch
Här finns en liten affisch om vad som trivs var, skriv ut den och sätt upp på kylskåpet.
Ge dina frukter och grönsaker ett långt liv Pdf, 269.1 kB.
Dela sidan