Publicerad

Reningsverket byggs om för framtiden

en köksho som det rinner vatten i

HEMAB planerar att bygga om avloppsreningsverket vid Kattastrand för att klara både framtida miljökrav och en ökad belastning. Kommunstyrelsen har godkänt investeringen på cirka 92 miljoner kronor.

Reningsverket behöver snart ett nytt miljötillstånd från Länsstyrelsen och då gäller nya utsläppskrav. Därför behöver verket byggas om. Planen är också att förbereda för andra framtida krav som kan komma, till exempel kväve- eller läkemedelsrening.

Även kapaciteten ökas för att klara en befolkningstillväxt. I kommunens tillväxtstrategi är målet att vi ska vara 30 000 invånare år 2040 och reningsverket byggs om för att klara ytterligare 5 000-6 000 personer.

− Det här är en viktig framtidssatsning, inte minst med tanke på att en stor etablering i Torsboda kommer att skapa inflyttning i Härnösand. Men också för att vi ska fortsätta vara en föregångare när det gäller ett hållbart samhälle, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Investeringen är beräknad till 92 miljoner kronor, men med hänvisning till det osäkra läget i världen kan det bli både högre eller lägre, plus minus tio procent.

Det slutgiltiga beslutet om investeringen tas av kommunfullmäktige.