Publicerad

Viksjö bibliotek blir meröppet med 76 timmar i veckan

En bibliotekarie och en besökare i biblioteket.

Nu kan Viksjöborna besöka biblioteket även när bibliotekarien Airi Palm Borden inte är på plats.

Nu blir Viksjö bibliotek ett så kallat meröppet bibliotek. Från att ha varit öppet fyra timmar i veckan har låntagarna nu tillgång till biblioteket 76 timmar i veckan, även när personal inte finns på plats. Söndag 8 december invigs det nygamla biblioteket som också byggts om och fräschats upp.

Med ett meröppet lånekort kan besökaren släppa in sig själv i bibliotekslokalen och låna böcker, läsa, studera, arbeta, hålla föreningsmöten eller studiecirklar utan att bibliotekets personal är på plats.

Satsningen görs med hjälp av medel till meröppna bibliotek från Kulturrådet. Meröppna bibliotek är ett ganska nytt koncept som många mindre bibliotek runtom i landet satsat på för att kunna erbjuda bättre tillgänglighet för besökarna. Förutom Viksjö bibliotek ska även filialen i Ramvik så småningom bli meröppet.

I det nyrenoverade biblioteket i Viksjö finns numera tillgång till mötesbord, whiteboard, utställningsskärmar och kaffebryggare för föreningsmöten och studiecirklar. Där finns också trådlöst nät, kopiator och ett par arbetsplatser för studier eller distansarbete.

Distansarbetsplatserna är en satsning som Härnösands kommun gjort för att göra det möjligt för fler att arbeta från hemorten. Satsningen är en del i projektet Landsbygd 2.0, som bland annat syftar till att utveckla service, näringar och mötesplatser på landsbygden

− Vi vill bidra till att göra landsbygden till en attraktiv plats att bo på och också ge möjlighet till samarbete mellan företag, föreningar och kommunen. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas framåt, säger Eva-Lotta Öberg, projektledare för Landsbygd 2.0.

Lokalen har också anpassats med ramp utanför, skötbord och handikapptoalett.

− Det här blir ett stort lyft både för biblioteket och för Viksjöborna. Många som kommer in blir glatt överraskade över den ljusa och moderniserade lokalen, säger bibliotekarien Airi Palm Borden som fortsätter att bemanna biblioteket fyra timmar per vecka.

Söndag 8 december invigs det meröppna biblioteket i Viksjö av kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander. Samtidigt är det julmarknad i Viksjö Folkets Hus, där också biblioteket ligger.

− Ett jättebra exempel på lokal samverkan kring en gemensam mötesplats, säger Airi Palm Borden.

Välkommen till invigning och julmarknad!

Tid: Söndag 8 december klockan 11.00-14.00.
Plats: Viksjö bibliotek och Viksjö Folkets Hus.

Klockan 12.00 invigs biblioteket av kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander.

Meröppet på Viksjö bibliotek

Dag

Tid

Måndag-Söndag

08.00-21.00

Biblioteket är bemannat tisdagar 15.00-19.00.

Alla som fyllt 18 år kan få ett meröppet lånekort.

För mer information:

Airi Palm Borden
Bibliotekarie
Telefon: 0611-865 14

Eva-Lotta Öberg
Projektledare Landsbygd 2.0
Telefon: 070-312 28 49