Kulturluncher 2022

Kulturlunch med bild av kopp och fat ur Härnösands konst- och antikvitetsskatt Qvistska Samlingen.

Välkommen till lunchträffar med kultur i fokus!

Kulturlunch är en mötesplats för dig som gillar kultur. Här finns möjlighet att nätverka, utbyta idéer och uppdatera sig om de senaste inom konst och kultur. Alla är välkomna att delta. Lyssna till inbjudna gäster för intressanta och aktuella kulturhändelser. Det är även ett Kultursvep som tar upp aktuella händelser och kulturnyheter i Härnösand.

Kulturenheten återkommer med Kulturluncher under hösten 2022. Varmt välkommen!

Datum och gäster för höstens Kulturluncher presenteras här på sidan efter sommaren!

Hållpunkter för en Kulturlunch

11:30 start lunch och mingel.

12:00 program med inbjudna gäster.

13:00 Kulturlunchen slutar.

Pris 110 kr för vegetarisk lunch ink kaffe.


Tidigare kulturluncher

Kulturlunch 3 december 2021

  • Kärleken till lera - Emil Österholm, keramiker från Härnösand, tar med sig lera, drejskiva och livedrejar på plats.
  • Husens hemligheter - Med inspiration av tv-programmet ”Det sitter i väggarna” så skapades nya samarbeten och de resuleterade i nya studiecirklar som man nu kan anmäla sig till. Johanna Ulfsdotter från Västernorrlands museum berättar mer.
  • Serier i massor! Karin Didring Leksell är frilansande redaktör, översättare och illustratör. Nyinflyttad Härnsandsbo som ser många olika möjligheter för serier i framtiden! Allt från utbildning till information och nöje.
  • Isak Eriksson, riksspelman, spelar och berättar om hans stora passioner - jordbruk, folkmusik och historia.
  • Kultursvepet - information om aktuella kulturhändelser.

Program Kulturlunch 28 september 2021

Strömmande konst i centrum

Härnösands konstförening är på plats för att prata om det aktuella konstprojektet i centrum. I samarbete med 10 olika konstnärer och med HEMAB så har det blivit mer offentliga konstutsmyckningarna i centrala Härnösand.

Konstvandring! Direkt efter lunchen, bjuder vi in till en guidad tur till de nya konstverken. Turen tar ca 30 minuter.

En konstverk vid Östra kanalen.
Cecilia Dahlbäck.

Ny och unik utbildning - bli DJ Producent

Den nya utbildning är på Härnösands folkhögskola, det är en 2-årig yrkesutbildning till DJ Producent. Utbildning har precis startat och DJ´n och läraren Katja Gustafsson berättar mer om utbildningen till DJ producent och hur framtiden ser ut inom branschen för DJ´s.

Tarabband, smakprov på en tvärkulturell musikalisk upplevelse

Tarab - den universella känslan när känslor och musik blir en, det är precis vad Tarabbands musik står för! Deras musik utgår från Malmö, reser via Paris och Medelhavet till Kairo och Bagdad. Sångerskan Nadin Al-khalidi och övriga musiker är här för att spela för elever i åk 8. Vi får ett litet smakprov.

& st människor i bandet Tarabband
man med armar i kors

Utmärkelsen Kulturhjärtat

Kulturhjärtat är en utmärkelse till en person som har ett brinnande hjärta för kulturen i Härnösand, både i ord och handling. Utmärkelsen har delats ut en gång tidigare och nu är det dags igen. Utmärkelsen delas ut i samband med Härnösand teaters 50 års firande i oktober.

Text 100% kamp

Demokratin 100 år

Vår demokrati är värd att värna och uppmärksammas varje dag. I år är det hundra år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. Susanne Hägglund, bibliotekschef, berättar vad biblioteket har för aktiviteter för att hylla demokratin.

Program Kulturlunch 1 juni 2021

Temperaturen på kulturen

Amanda Lind är idag kultur- och demokratiminister. Ansvarsområdet rymmer även idrott, civilsamhälle, medier och ungdomspolitik. Tidigare har hon varit kommunalråd i Härnösand. Amanda ger sin bild av de aktuella frågor som ligger högt uppe på kulturagendan idag.

Cecilia Dahlbäck.
Cecilia Dahlbäck.

Skeppsbron och framtiden, samhällsplanering med riktad invånardialog.

Solenskolans elever i åk 5 har under våren lärt sig om samhällsplanering. De har byggt upp sin egen del av Skeppsbron i Minecraft.

Hör elevernas expertutlåtanden på hur de tycker att framtidens Skeppsbron ska utformas.

Hanna Krämmer och Maja Nordmark från Härnösands kommun berättar om kommunens planer på att utveckla Skeppsbron genom barnens perspektiv.

"När vi var samer"

Mats Jonsson, serietecknare och författare, aktuell med ny bok När vi var samer ges ut hösten 2021.

Efter 20 år som redaktör på tidningen Galago återvände Mats med familj till Norrland från Stockholm. I sin kommande bok berättar han sin egen samiska historia och hur det gick till när svenska staten nästan helt utplånade skogssamerna som kulturell grupp för att istället ge plats åt nybyggare och skogsbolag.

Andreas Thorell
man med armar i kors

Sommarrevy i trädgården!

Jens W Nilsson, skådespelare och direktör för Mittrevyn Härnösand.

Jens siktar mot en revysommar i St Petri Logens trädgård. I augusti blir det revypremiär för Mittrevyns utomhussatsning.

Ett annat sommarprojekt är Sagostigen. En dramatiserad, spännande sagovandring för barn. Besök Murbergsskogen för att träffa troll, ugglor och läskiga spindlar.

 

Program Kulturlunch 12 november 2020

Cecilia Dahlbäck.

Med stöd av historien -trampmanglar och handelshus

Johanna Ulfsdotter är antikvarie och kulturmiljöutvecklare på Västernorrlands museum. Johanna tar med oss på en resa där hon berättar hur byggnadsvård i länet och historia på Murberget blir en resurs för utveckling. Vad kan de historiska miljöerna lära oss och hur använder vi vårt förflutna på ett smart sätt i framtidens samhälle?

Hållbart föreningsliv

Carina Möllerberg, ny föreningsutvecklare för kultur på Härnösands kommun. Hennes uppdrag är att bland annat att jobba med strategiska utvecklingsfrågor som gynnar kulturföreningar och kulturaktörer. Carina kommer närmast från Sundvalls kommun där hon jobbat som kultursekreterare.

Carina Möllerberg.
Andreas Thorell

Retur Härnösand

Efter 30 år borta från Härnösand har Karin Skarby återvänt till sin hemstad. Vägen har gått via Dramatiska institutet, olika teaterjobb och kulturfestivaler i Nordnorge. Idag är Karin utbildad journalist och arbetar som tidningen Yippies nya redaktör. Nu har det gått tre månader sen hon började på Yipppie och har hon hittat "hem " än?

World wide as a tour manager

Peter Hamilton är företagaren som har hela världen som arbetsplats. Uppdragen är som produktionschef, turnéchef och att agera mediekonsult för den globala underhållningsindustrin. Från sitt hem och kontor i Härnösand planerar han världsturnéer åt artister som Zara Larsson, Robyn, Tove Styrke och Alan Walker med fler. Peter har över 20 år i branschen och många resor som sträcker sig över hela världen! Detta samtal kommer att vara på engelska.

Andreas Thorell

Program Kulturlunch 6 oktober

Andreas Thorell

Kaospiloten som ser möjligheterna

Ett samtal om hur man kan navigera i kaos, drivkrafter och pandemins påverkan på kulturen.

Andreas Thorell har en 3-årig utbildning vid Kaospiloterna i Århus, Danmark. Han arbetar som kulturentreprenör och projektledare. Utöver det så organiserar han även samtals-salonger med kulturen i fokus. Andreas är även chef för den norska kultur- och musikfestivalen Trevarefest.

Cecilia Dahlbäck.

Välfärdens kulturarv

Cecilia Dahlbäck är sociolog och kulturhistoriker. I sitt projekt Välfärdens kulturarv lyfter hon olika perspektiv på Sveriges utveckling till modern välfärdsstat.

Cecilia har genomfört flera historiska vandringar i Sundsvall för allmänheten med temat hur resan från fattigsverige till modern välfärdsstat har gått till. Planer finns på att berätta om det dolda kulturarvet även här i Härnösand.

Teater Hernö

Möt teatergruppen Teater Hernö som berättar om deras verksamhet och vad som de kommer sätta upp härnäst. Vi får även en kort teaser ur kommande föreställning.

Teater Hernö är en relativt nybildad teaterförening för sceniskt konstnärskap som verkar för en kultur som stimulerar o provocerar människans fantasi o intellekt!