Vandrings- och mountainbikeleder

Två kvinnor på en vandringsled.

I Härnösand finns flera fina vandringsleder. En del är korta, andra längre, flera är relativt lätta, någon riktigt krävande. På Vårdkasen finns också två mountainbikeleder. Gemensamt för alla lederna är att de tar dig ut i Härnösands fantastiska natur. Här nedan kan du läsa om de olika lederna.

person utanför grotta

Vi har tagit fram en praktisk vandringsguide med alla leder i Härnösands kommun.

Härnösands vandringsguide Pdf, 7.5 MB.

Härnösands grottguide Länk till annan webbplats.

Vandringsleder i andra delar av Höga Kusten Länk till annan webbplats.

Karta över alla grillplatser i Härnösands kommun inklusive vandringsleder Länk till annan webbplats.

Vintervandringsleder Länk till annan webbplats.

Ett bra tips är också att ladda ned appen Höga Kusten. Där kan du ta fram flera av kartorna nedan och även se var du själv är i realtid. Bra för att hitta rätt och inte gå vilse.

Härnöleden

Härnöleden startar vid Härnösand Central så det är bara att hoppa på direkt från tåget eller bussen. Leden är drygt två mil lång och tar dig runt en stor del av Härnön, via till exempel till Sälsten, Smitingen och Vårdkasen. Leden är relativt lätt och passar de flesta, men det finns mer krävande avstickare för den som vill. Du går i stadsmiljö, genom skog, över berg och längs havet. Längs hela leden finns flera vindskydd och grillplatser.

Härnöleden är skyltad med blå skyltar och vita prickar på träd.

Karta över Härnöleden Pdf, 2.1 MB.

Smitingen

Smitingen är inte bara ett av Norrlands finaste havsbad utan också ett naturreservat med fantastiska naturupplevelser. Här finns flera kortare stigar för dig som vill utforska närområdet. Grottstigen tar dig till några vackert utsvarvade tunnelgrottor alldeles vid vattnet. Längs de två geologistigarna finns raukar, grytor och gropar. Du kan också ta ett varv runt Klubbsjön eller varför inte bestiga Klubbsjöberget?

Karta över lederna på Smitingen Pdf, 639.5 kB.

Fälle friluftsområde

På Fälleberget, cirka fem kilometer söder om Härnösand, finns flera vandringsleder. Lomtjärnsleden är 3,5 kilometer, Värptjärnsleden 5 kilometer och Svartviksleden 12,5 kilometer. Den sista tar dig till havsbadet Svartvik.

Naturen karaktäriseras av hällmarker omväxlande med myrar och småtjärnar. Längs lederna finns flera fågelspelsplatser. Här hittar du också Värptjärn som erbjuder put and take fiske med inplanterad fisk och tillgänglighetsanpassad brygga.

Karta över leder på Fälle friluftsområde Pdf, 1 MB.

Gådeåleden

Bara någon kilometer söderut från Härnösand Central ligger Gådeåleden, en 5,6 kilometer lång och lättvandrad led. Den börjar vid det nya natur- och friluftsområdet Lövudden där det finns flera grillplatser, solbänkar och lekutrustning. Den fortsätter till Sparrudden vid Gådeåns utlopp, där det finns ett fågeltorn och fortsätter upp längs den fina Gådeån.

Karta över Gådeåleden Pdf, 700.4 kB.

Härnö Trail

Härnö Trail är skapad för det årliga trailloppet i början av hösten, men fungerar lika bra att gå för den som gillar lite mer utmanande vandring. Banan går över ett flertal bergstoppar och bitvis är det rejält brant. Belöningen är fantastiska vyer och mycket omväxling. Härnö Trail finns i tre varianter, 7, 14 och 21 kilometer långa. Alla tre har star och mål på Vårdkasen. OBS att Härnö Trail bara är skyltad åt ena hållet. Läs mer om Härnö Trail Länk till annan webbplats. 

Kartor

Härnö trail långa leden Pdf, 2 MB.
Härnö trail mellan Pdf, 1.4 MB.
Härnö trail korta leden Pdf, 649 kB.
Översiktskarta Härnö trail Pdf, 36.3 MB.

Lättare promenader/vandringar

Region Västernorrland har i samarbete med Länsstyrelsen tagit fram elva kortare promenader/vandringar i hela Härnösands kommun. De är 1-4 kilometer långa och relativt lätta. De är inte skyltade, men är lätta att följa med hjälp av kartorna.

En översiktskarta med Härnösands vandringsleder.Förstora bilden

Klicka på kartan för att förstora den.

En översiktskarta med Härnösands vandringsleder.

Vintervandringsleder

Under vintertid prepareras skogsslingor att promenera i. En mellan Myran, Härnösand Hästsport Arena och Eriksdal och en på Fällebergets friluftsområde. Här kan du fortsätta njuta av att promenera i skogen under vintertid.

Karta över vintervandringsleder Länk till annan webbplats.

Gerestavarvet och Holmbergsrundan (MTB)

På Vårdkasen finns två skyltade rundor särskilt anpassade för mountainbike. Gerestavarvet är en 8,5 kilometer lång och tekniskt lätt led, men med en något tuff avslutning. Holmbergsrundan är 7,5 kilometer och medelsvår med vissa tekniska partier.

Kartor

Gerestavarvet
Holmbergsrundan

Mjällådalen

Genom den vackra och kuperade Mjällådalen rinner Mjällån fram som en slingrande orm. Här finns flera mil vandringsleder där lederna ofta går nära ån och bjuder på fina vyer och rastplatser. Här hittar du också två vindskydd för övernattning. Terrängen är bitvis ganska kuperad med höga åsryggar och mycket upp och ner. Ån är även populär för fiske.

Läs mer hos Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.

Andra cykelturer

Med hjälp av Härnösands cykelklubb har vi tagit fram en karta med trevliga cykelturer. Sträckorna går på asfalt, grusvägar och cykelvägar. OBS att turerna inte är skyltade eller markerade på något annat sätt.

Karta över cykelturer Länk till annan webbplats.