Tips på hur du kan få pengarna att räcka längre när ekonomin är ansträngd

En telefon med appen för bank-id.

Här får du några tips på hur du kan få bättre koll på din privatekonomi och vad du kan göra för att få pengarna att räcka längre. Det är bra både för din plånbok och för miljön.

Få bättre kontroll över din vardagsekonomi

Gör en budget, gärna i Konsumentverkets budgetkalkyl. Där du göra en jämförelse mellan dina utgifter och Konsumentverkets beräkningar. Kanske kan du minska kostnaderna på något område?
Konsumentverkets budgetkalkyl Länk till annan webbplats.

Planera dina inköp

Det finns ofta möjligheter att spara genom att göra matsedel inför kommande vecka. Köp bara det som står på handlingslistan när du handlar. Skippa den extra godisbiten eller läsken. Använd dig av jämförpriser för att ta reda på vilken vara och vilken affär som är billigast.

Laga maten hemma

Du kan spara flera hundra kronor i månaden genom att laga mat hemma, ta vara på rester och planera för matlådor. 

Avtalen

Se över avtalen för el, tv, streamingtjänster, internet och telefon med mera. Behöver du alla streamingtjänster? Går det att byta telefonabonnemang och få ner telefonräkningen? Det kan även finnas pengar att spara genom att byta elavtal eller elleverantör. 

Om du inte klarar av att betala din elräkning, ta kontakt med ditt elbolag och berätta hur din situation ser ut – det är alltid bra att ha kontakt med fordringsägaren.

Se över transportkostnaderna

Går det att ta bussen och låta bilen stå? Busskort i Härnösands tätort kostar 50 kronor per månad. Har hushållet två bilar kanske en kan säljas eller ställas av? 

Se över försäkringar

Är du kanske överförsäkrad, eller betalar du för försäkringar du egentligen inte behöver? Jämför gärna olika försäkringsbolag - det kanske blir billigare med ett annat försäkringsbolag? Läs mer på konsumenternas.se Länk till annan webbplats.

Se över lånen

Har du många dyra lån? Kolla med banken om du kan samla alla lån till ett lån och samtidigt förhandla dig till en bättre ränta. Du kanske kan byta bank? Se upp bara så att det nya lånet inte blir dyrare. På Lånelabbet kan du enkelt jämföra de olika alternativen. Där kan du se hur månadskostnaden och den totala kreditkostnaden skulle bli. Läs mer på Lånelabbet Länk till annan webbplats. 

Köpstopp

Behöver du köpa nya saker? Kanske kan du låna, hyra eller köpa på second-hand? Testa att leva med inköpsstopp en månad då du bara får handla det som är absolut nödvändigt. Hur mycket pengar kan du spara under en månad? 

Vet du om att du kan låna sport- och fritidsutrustning på Fritidsbanken?

Sälj

Om du har saker hemma du inte använder eller behöver, kan du sälja dem på begagnatmarknaden.

Kommunens budget- och skuldrådgivning

Om du behöver hjälp med att planera din hushållsekonomi, eller har problem med att betala dina skulder, kan du få information av en budget- och skuldrådgivare. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan se möjligheter och alternativ när du själv inte gör det.

Kommunens budget och skuldrådgivning

Elin Hansson Lööw
Budget- och skuldrådgivare
Telefon: 070-231 70 72
E-post: elin.hansson.loow@harnosand.se
Adress: Trädgårdsgatan 7, Härnösand

Kommunens energi- och klimatrådgivning

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för att få information om hur du kan påverka dina elkostnader på olika sätt. Några sätt är t.ex. att duscha kortare och att sänka din inomhustemperatur. 1-grads sänkning av temperaturen minskar energiförbrukningen med 5%. Se också till att alltid köra fulla disk- och tvättmaskiner och att dammsuga filtren bakom kyl och frys.

Kommunens energi- och klimatrådgivning

Frida Hamrén
Energi -och klimatrådgivare
Telefon: 0611-34 82 23
E-post: frida.hamren@harnosand.se

Minska din energiförbrukning

Energimyndigheten och Region Västernorrland tipsar om hur du kan minska din energiförbrukning och sänka kostnaderna.

En villa i en vintermiljö.

Husguiden vänder sig till dig som bor i villa, parhus, radhus eller äger en sommarstuga och vill minska energianvändningen.

En vintervy och broschyren Spara energi hemma.

Mäta, täta, släcka och stänga. Många bra råd för en medveten energianvändning.