Västernorrland - Regionen som ställer om för en hållbar framtid

Den gröna industrin är på stark frammarsch i norra delen av Sverige. Det innebär historiska tillväxtmöjligheter och Västernorrland står inför en stor samhällsomställning. I det EU-finansierade projektet Hållbar Samhällsomställning, HSO, kraftsamlar regionens sju kommuner för att tillsammans bygga ett hållbart samhälle utifrån ett helt nytt läge.

Den gröna och hållbara omställningen innebär en mängd nya möjligheter för näringsliv och företag i hela Västernorrland. Projekt HSO ska skapa förutsättningar för ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i mellersta Norrland. Många företag och organisationer har antingen redan påbörjat sina etableringar eller står i begrepp att göra det. Värdet av samtliga investeringar och etableringar beräknas till mellan 100 och 120 miljarder SEK.

Nya arbetstillfällen och efterlängtad befolkningsökning

Med den snabba tillväxten följer ett stort krav på regionens kommuner att snabbt omvandla våra samhällen för att möta en efterlängtad befolkningsökning. Enligt beräkningar handlar det om upp till 15 000 nya arbetstillfällen och omkring 40 000 nya medborgare i hela regionen. Tillsammans kraftsamlar vi för att bygga ett hållbart samhälle utifrån det nya läget. Vi ska ta vara på och utveckla de möjligheter som ligger framför oss.

Hållbart och effektivt samhällsbyggande

Projektet handlar om att identifiera smarta arbetssätt, dela kunskap mellan kommunerna för att effektivisera samhällsbyggandet och skapa förutsättningar för näringslivets ökade behov. Allt detta ska leda till en hållbar tillväxt i hela regionen. Genom påverkansarbete ska projektet även hitta vägar för att minska riskerna för de kommuner som står inför stora investeringar i samhällsomvandlingen.

Se och läs om investeringar och etableringar

På vår investeringskarta Länk till annan webbplats. kan du se ett urval av de investeringar och etableringar som pågår och planeras i Västernorrlands län. Kartan uppdateras löpande i takt med att fler etableringar blir klara och du hittar alltid den senaste versionen på regionens webb rvn.se/ettvasternorrland.

I Västernorrland växer Länk till annan webbplats. (annonsbilaga i Dagens industri juni 2024) kan du läsa mer om några av etableringarna och de personer som driver utvecklingen i vår region.

Kalender - Vad är på gång

18 april 2024 - Business Arena Norr, Skellefteå

Vi finns på plats i Skellefteå på Nordens ledande mötesplats för fastighets- och samhällsbyggnadssektorn.

25 juni 2024 - Almedalen, Visby. Panelsamtal.

14.00-15.15   Norra Sverige måste komma igång med bostadsbyggandet. Event ID: 70777 Länk till annan webbplats.

15.15-16.20   Norra Sverige gör världen grönare - stort ansvar med stora risker behöver delas med staten. Event ID: 70802 Länk till annan webbplats.

Plats: Novgorodgränd 1

Finansiering och projektansökan

Finansiering

Projektet Hållbar samhällsomställning, HSO, finansieras av Europeiska unionen, Region Västernorrland, Västernorrlands samtliga sju kommuner, Mittuniversitetet och Länsstyrelsen.

Samverkan sker även med näringslivet och andra viktiga utvecklingsaktörer.

Projektansökan

Här kan du läsa den fullständiga projektansökan Pdf, 514.1 kB.

Pressmeddelande

Pressmeddelande Länk till annan webbplats. om EU-stödet. Publicerat 2023-12-20.

Kontakt

Huvudprojektledare

Annelie Axelsson, annelie.axelsson@harnosand.se

Kommunikatör

Maria Rönnberg, maria.ronnberg@harnosand.se

Administratör

Gabriela Chemshirova, gabriela.chemshirova@harnosand.se. Start 3 juni 2024

Ansvariga per kommun

Ånge: Mathias Sundin, mathias.sundin@ange.se

Timrå: Helen Caro, helen.caro@timra.se

Kramfors: Magnus Seifert magnus.seifert@kramfors.se

Sollefteå: TBD

Ö-vik: TBD

Sundsvall: Rekrytering pågår

Härnösand: Nina Sandberg, start 25 augusti 2024