Publicerad

Ny batteriutbildning startar i Härnösand

Display från en bil med bild och text battaery charging

Till hösten startar en batteriutbildning i Härnösand. Det är en grundutbildning för den som är nyfiken på och intresserad av en karriär inom batteriindustrin. Genom ett samarbete med finska yrkeshögskolan, Novia University of Applied Sciences kan Härnösands kommun via Campus Härnösand Höga Kusten erbjuda utbildningen som är på distans och helt kostnadsfri.

- Det här är ett perfekt tillfälle för den som vill få insyn i branschen, säger Håkan Ölund, på Campus Härnösand Höga Kusten och Heta utbildningar. Det behövs inga förkunskaper och utbildningen går att kombinera med arbete.

Innehållet i utbildningen är framtaget tillsammans med företag i branschen och föreläsningsdatumen är redan bestämda.

- Härnösands kommun har under en tid haft kontakt med både Novia Yrkeshögskola och Åbo Akademi. Det här är det första riktiga samarbete vi får till, men tanken är att vi ska kunna göra mycket mer ihop. Vi har utbildningsutbud som kompletterar varandra bra, säger Håkan.

Utbildningen är på distans. Men Håkan Ölund öppna upp för fysiska träffar på plats i Härnösand.

- Vi har en fantastiskt fin labbmiljö på yrkeshögskolan i Härnösand. Kanske kan vi också ge möjlighet till de som är intresserade att komma till oss och labba. Det är något vi undersöker vidare, säger han.

Kompetensförsörjning är en het fråga i många branscher, men just i batteribranschen är frågan extra aktuell i och med etableringen i Torsboda.

- Vi arbetar tätt tillsammans med Sundsvall och Timrå kring etableringen i Torsboda. Kompetensförsörjning är en stor del i arbetet och därför kommer alla tre kommuner att hjälpas åt att marknadsföra utbildningen, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S) i Härnösand.

Mer information om utbildningen

Utbildningen består av åtta delområden, totalt 30 studiepoäng:

1. Allmän batteriteknik 5 sp 14.9–12.10.2023

2. Batterikemi 5 sp 26.10–23.11.2023

3. Batteritillverkning 3 sp 30.11–14.12.2023

4. Energilagringssystem – batteri 2 sp 4–11.1.2024

5. Återbruk och återanvändning av batterier 3 sp 18.1–1.2.2024

6. Automation inom batteritillverkning 5 sp 8.2–4.3.2024

7. Arbete i en mångkulturell arbetsmiljö 2 sp 21–28.3.2024

8. Underhållsteknik 5 sp 4.4–2.5.2024

Det går att välja att avlägga hela utbildningen eller enbart delar av den enligt eget behov och intresse. Utbildningen är upplagd så att den sker i formen av distansföreläsningar en gång i veckan med hemuppgifter mellan tillfällena. Tidpunkt: Online-föreläsningar på torsdagar kl. 14.30-17.00 (svensk tid), 15.30-18.00 (finsk tid), främst via Teams/Webex, några praktiska närstudietillfällen kan även komma att ordnas under fortbildningens gång.

Kostnad: Utbildningen är avgiftsfri

Anmälan

https://hetautbildningar.se/batterikompetens Länk till annan webbplats.