Publicerad

Härnösand först i Sverige med yrkesutbildningen Stadsodlare

odlingsbädd med skylt där det står stadsodlare, gröna växter och gula löv

Tisdag den 19 september startar Sveriges första yrkesutbildning till stadsodlare i Härnösand. Det är HETA Utbildningar yrkeshögskolan i Härnösand som välkomnar tolv studenter från olika delar av Sverige. Utbildningen handlar om att etablera, driva och utveckla småskalig kommersiell odling i stadsmiljö. Den ger 400 YH-poäng och är på två år.

Efter avslutad utbildning har studenterna en kombination av teoretisk och praktisk kompetens inom stadsodling och kan arbeta som exempelvis egenföretagare inom småskalig odling, anläggare av köksträdgårdar, driftchef inom odling eller som frukt- och bärodlare.

- I Härnösand är vi duktiga på utbildningar kopplade till grön omställning inom industri, energi och miljö. Det finns också innovativa företag inom odling. Därför är det här en utbildning som passar väl in i vårt utbud. Vi ser det som ett led i att bredda oss och bli mer kompletta, säger Håkan Ölund, chef för Campus Härnösand.

Utbildningen sker i samverkan med Västernorrlands museum och Härnösands kommuns resursgrupp.

- Vi är väldigt glada över att utbildningen ska bedrivas på Murberget friluftsmuseum. Stadsodlarutbildningen kommer att bidra till fler levande och välskötta grönområden och dessutom visa hur odling i stadsmiljö kan se ut. Detta är verkligen ett positivt exempel på givande samverkan, som dessutom kommer museibesökarna till del, säger Jenny Samuelsson, museichef, Västernorrlands museum.