Publicerad

Demokrati på riktigt under Elevrådskongressen

Röstning under Elevrådskongressens invigning.

Elever från hela Sverige samlades under en helg på Hedda Wisingskolan för att delta i Elevrådskongressen, Elevernas riksförbunds årsmöte. Att just Hedda Wisingskolan fick vara värd beror på skolans exemplariska arbete med elevrådet. En tidigare elev på Hedda Wisingskolan och numera Härnösands gymnasium, Cecilia Samuelsson, valdes under helgen in i förbundsstyrelsen.

- Det känns jätteroligt att jag får vara en del av förbundsstyrelsen i samma förbund där mitt engagemang först började. Jag vill aldrig sluta engagera mig för elevers och ungdomars röster och jag hoppas kunna bidra till en ökad inkludering och att fler elever känner sig starka nog att höja rösten, säger Cecilia Samuelsson.

Årsmötet började med invigning med tal av bland annat Nina Skyttberg (S) ordförande i skolnämnden och Maja Sjögren, förbundsordförande för Elevernas riksförbund.

- Under den här helgen så får eleverna chansen att bidra med det perspektiv som ofta glöms bort när vi pratar om skolan, nämligen deras eget perspektiv med deras erfarenheter, säger Maja Sjögren, förbundsordförande för Elevernas riksförbund.

Under helgen så medverkade elever från skolor runt om i Sverige, där varje skola skickade två representanter från sitt elevråd, och varje elevråd har en röst. Under invigningen så var det 27 röstberättiga ombud närvarande. Från Härnösand medverkade elevrådsrepresentanter från både Hedda Wisingskolan och Wendela Hellmansskolan.

Att just Hedda Wisingskolan valdes ut för Elevrådskongressen baseras på det demokratiska arbete som skolan gör med elevrådet, där alla elever har en chans att engagera sig. Elevrådet har även flera utskott inom ämnen som rör skolmiljön såsom mat, kultur, trivsel och idrott. Där får nya idéer en chans att komma till ytan genom engagemang och dialog, som även förhoppningsvis kan främja ett samhällsengagemang vidare i livet.

Elevernas riksförbunds styrelsemedlemmar och styrelseledamot.

Mötesordförande för Elevrådskongressen med medlemmar från Elevernas riksförbund, samt Cecilia Samuelsson från Härnösand som under helgen valdes in i förbundsstyrelsen.