Publicerad

Nytt europeiskt nätverk ger elever och lärare möjlighet till utbyten

Två personer i en båt.

Kenneth Svanemar Näslund och Rodrigo José Sacristan.

Härnösand ingår sedan i våras i det europeiska nätverket Xarxa som arbetar för att främja utbyten mellan elever och lärare på yrkesförberedande utbildningar. Härnösand är en av 36 europeiska städer som är med och förmedlar kontakter för elever som vill åka som utbytesstudenter.

I två månader har Rodrigo José Sacristan från Barcelona varit utbytesstudent på Sjöfartsutbildningen på Härnösands gymnasium.

- En fördel med utbildningen här är att Härnösands gymnasium har ett eget skolfartyg, Polstjärnan. Skolfartyget gör att man som elev sätts i realistiska situationer i undervisningen. Det är guld värt för elevernas utveckling. I Spanien har skolorna inte egna fartyg, säger han.

Förutom undervisning vill Härnösands kommun att elever som kommer hit ska få uppleva allt annat som staden har att erbjuda. När Kenneth Svanemar Näslund, ansvarig för utbytet, ställde frågor till Rodrigo om hans intressen visade det sig att han var intresserad av att spela ishockey.

- Det var oväntat att en utbytesstudent från Barcelona skulle vara intresserad av en vintersport. Men det visade sig att Rodrigo har varit utbytesstudent i USA och spelat hockey där. Vi ordnade så att han fick spela två dagar i veckan tillsammans med elever från hockeygymnasiet, berättar Kenneth Svanemar Näslund.

Rodrigo José Sacristan åker hem till Barcelona igen i slutet av den här veckan. Men han har trivts bra i Härnösand.

- Jag rekommenderar fler att komma hit och prova ett annat sätt att leva. Det är en liten stad, men det är enkelt att hittar lugnet och tystnaden. Dessutom ligger är det nära till allt så det är enkelt att ta sig runt, säger han.

Härnösands kommun har sökt pengar via Erasmus, EU:s program för utbildning, med förhoppningen att elever från Härnösand ska få möjlighet till utbyte via nätverket Xarxa under nästa år.

- Det här är en bra möjlighet för elever som går på våra yrkesprogram och vill prova på hur det är att bo och leva i ett annat land, och nu jobbar vi vidare för att alla elever och medarbetare på gymnasiet ska få möjlighet till utbyte, säger Kenneth Svanemar Näslund.