Publicerad

Nya cykelleder på Vårdkasen - kommunen får 1,6 miljoner i stöd

En person cyklar på Vårdkasen.

Projektet ”Vårdkasen, ett friluftsliv för alla” har fått 1,6 miljoner i stöd av Leader Höga Kusten. För pengarna ska det bland annat byggas nya cykelleder och en ny vandringsled.

- Det känns glädjande att vi kan fortsätta utveckla friluftslivet i Härnösand. Vi vet att terrängcykling är en aktivitet som växer i popularitet. Därför vill vi bygga cykelleder som i princip vem som helst ska kunna cykla på. Tanken är att skapa fler aktiviteter för barn, unga och äldre. Alla ska ha roligt på Vårdkasen, säger Henrik Petré, ansvarig för projektet på Härnösands kommun.

Projektet ska pågå i två år och under den tiden ska det bland annat byggas en mountainbikeled och en teknikbana/flowled. Projektet drivs av Härnösands kommun i samarbete med de föreningar och företagare som är verksamma i området kring Vårdkasen.

- De nya cykellederna kommer att bidra till att både besökare och Härnösansbor upptäcker Vårdkasen. Teknikbanan är perfekt för barn och unga som vill börja cykla. Planerna på bättre faciliteter som cykeltvätt och servicestationer bidrar också till att vi får bättre förutsättningar att genomföra tävlingar i området. Naturligtvis vill vi växa och vi tror att den här satsningen kan locka nya medlemmar, säger Marcus Strömsten, styrelsemedlem och ledare i Härnösands cykelklubb.

Det ska även utvecklas en ny vandringsled på tre kilometer och Vårdkasens kulturhistoriska arv ska lyftas fram. Det finns till exempel en stentrappa från 1700-talet på vägen upp till Vårdkasen. Enligt historien så ska en man som hette Erik-Ulf ha sprungit uppför just den stentrappan för att tända en vårdkasbrasa för att varna när ryssarna kom för att bränna ner Härnösand.

- Planen är att Härnöleden ska passera stentrappan. Vi planerar för att ta fram en ljudguide eller textinformation på plats som berättar historien om trappan. Det finns fler kulturhistoriskt intressanta platser på Vårdkasen att berätta om för våra invånare och besökare, säger Henrik Petré.

Projektet utgår från den vision som togs fram för Vårdkasen under 2022. Där föreningar, företag och politiker tillsammans arbetade fram flera idéer kring hur man vill utveckla området.

- Vårdkasen är en fantastisk plats. Men det krävs ett samlat grepp och samarbete mellan kommun, föreningarna och företagen för att skapa den åretrunt-destination som är vår vision, säger Sandra Itämaa, ägare av Härnö Outdoor Lodge.

Här hittar du "Vision Vårdkasen". Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.