Publicerad

Gratis bok till alla 18-åringar i Härnösand

Illustrationerna är gjorda av elever från Härnösands gymnasium.

Härnösands bibliotek vill uppmuntra unga till läsning samtidigt som de får chans att upptäcka biblioteket på nytt. Alla som fyller 18 år och bor i Härnösands kommun får chans att hämta ut en valfri gåvobok på biblioteket.

1 mars 2024 kom nya låneregler för tonåringar mellan 13–17 år, vilket ska göra det enklare för dem att skaffa lånekort på biblioteket. Härnösands bibliotek vill också uppmuntra unga vuxna att återvända när de fyller 18 år genom att erbjuda dem en gåvobok. Förhoppningen är att de ska fortsätta använda sig av bibliotekets tjänster som vuxen, samt att se biblioteket som en plats att mötas och upptäcka litteratur.

- Ungdomarna har verkligen uppskattat att de har fått vara med och bestämma. Till exempel så var det de som kom på att vi borde göra pins som de kan fästa på kläder och väskor, säger Linnea Guldbacke Lund, ungdomsbibliotekarie på Härnösands bibliotek.

Ungdomar från Härnösands gymnasium har varit delaktiga under projektet med allt från bokinköp till att ha skissat på illustrationer till bokmärket. Illustrationerna är inspirerade av böcker eller genrer som de läst. Allt från klassiker som Prinsessan på ärten, till manga och Hungerspelen.

Elever från Härnösands gymnasium målar på en bokvagn.

Elever från Härnösands gymnasium målar bokvagnen.

Elever från Härnösands gymnasium målar på en bokvagn.

Elev från Härnösands gymnasium målar bokvagnen.