Publicerad

Femton ungdomar blir sina egna chefer i sommar

Engagerade ungdomar samlade runt ett bord.

Här är de flesta av 2023 års sommarentreprenörer i Härnösand. Efter en kickoff-vecka med utbildning, coachning och diskussioner ska entreprenörerna nu driva sina egna verksamheter under sommaren.

58 ungdomar sökte. 15 valdes ut. Nu har årets sommarlovsentreprenörer i Härnösand genomfört sin introduktionsvecka och ska driva eget företag.

Egentligen handlar det inte om att driva eget företag, men tanken med satsningen på sommarlovsentreprenörer är just att ge unga en möjlighet att prova på vad det innebär att vara sin egen chef: att hitta och utveckla sin affärsidé, att marknadsföra sin verksamhet – och att tjäna egna pengar.

Alla deltagare får ett stipendium på 2000 kronor samt en introduktionsvecka som innehåller en utbildning i vad företagande innebär, coachning kring affärsplan, kontakter och marknadsföring. Sedan är det upp till sommarentreprenörerna att driva sitt företag och tjäna sina egna pengar.

Årets sommarlovsentreprenörer är mellan 15 och 18 år och deras företagsidéer ser väldigt olika ut, från tillverkning och försäljning av varor till rena tjänsteföretag.

- Årets deltagare känns väldigt engagerade. Några av dem har så många idéer att mitt jobb mycket handlar om att hjälpa dem att sortera och välja bland alla uppslag, säger handledaren Annelie Lindeberg som jobbar med sommarentreprenörerna för sjätte gången.

Hon märker att intresset för att vara sommarlovsentreprenör ökar stadigt.

- I början fick vi mer eller mindre dra unga till den här satsningen, men i år har vi 58 sökande till 15 platser. Det är jätteroligt att se, och det gör också att vi har bra möjligheter att hitta 15 personer som verkligen är peppade på att driva eget under sommaren.

Läs mer om vad det innebär att vara sommarlovsentreprenör här.